logo

Schlüter®-BARA-RAK

Toepassing en functie

Schlüter-BARA-RAK is een afsluitprofiel met druiprand voor de vrije randzones van balkons en terrassen die reeds over een op afschot aangebrachte dekvloer beschikken.

Dankzij de groeven in de uitspringende kleefflens kunnen de randbeschermingsprofielen Schlüter-RONDEC of Schlüter-JOLLY met dezelfde kleur als het balkonrandprofiel worden gebruikt om de tegelrand af te sluiten.

Schlüter-BARA-RAK wordt met het trapeziumvormig geperforeerde bevestigingsvlak met behulp van een hydraulisch hardende tegellijm in de randzone vastgelijmd. 

Als contactafdichting kan Schlüter-DITRA geïntegreerd worden.

Daarnaast komen ook afstrijkbare contactafdichtingssystemen van de bouwche- mische industrie of een oppervlakteafdichting volgens DIN 18531, in aanmerking. 


Schlüter-BARA-RAK creëert een zuivere randafsluiting en beschermt de vrije randzones tegen weer en wind en tegen beschadiging. 


Schlüter®-BARA-RAK

Verwerking

 1. Schlüter-BARA-RAK wordt als randafsluithoek met het trapeziumvormig geperforeerde bevestigingsvlak ter hoogte van de rand van de dekvloer in de contactlaag van dunbedlijm ingebed en volledig bedekt.
   
 2. Schlüter-DITRA moet tot tegen het bevestigingsvlak reiken. Gebruik Schlüter-KERDI-afdichtingsband om DITRA te doen aansluiten op het profiel.

  De afdichtingsband moet DITRA minstens 5 cm overlappen en tot voorbij de taps uitlopende groeven van de uitspringende kleefflens van BARA-RAK verlijmd worden met de afdichtingslijm Schlüter-KERDI-COLL-L of met de montagelijm Schlüter-KERDI-FIX. Daarna kunnen rechtstreeks volgens het dunbedprocedé met inachtname van de plaatsingsvoorschriften 6.1 Schlüter-DITRA de tegels worden aangebracht, waarbij deze ter hoogte van de rand van de bekleding ongeveer gelijk moeten vallen met de druiprand van BARA-RAK. Bij de toepassing van het randbeschermingsprofiel RONDEC of JOLLY wordt tegellijm op Schlüter-KERDI-KEBA aangebracht en het profiel volledig ingebed.
   
 3. Ingeval er gebruik wordt gemaakt van een afstrijkbare afdichtingsspecie, moet Schlüter-BARA-RAK met het geperforeerde bevestigingsvlak ter hoogte van de vrije randzone worden ingewerkt in het afdichtingssysteem. De oppervlakteafdichting moet tot voorbij de taps uitlopende groeven van de uitspringende kleefflens worden aangebracht. Wordt voor contactafdichtingssystemen gekozen, dan moeten de voorschriften van de fabrikant worden nageleefd.
   
 4. Schlüter-BARA-RAK moet in combinatie met een oppervlakteafdichting volgens DIN 18531, met het trapeziumvormig geperforeerde bevestigingsvlak ter hoogte van de vrije randzone met aangepaste dunbedspecie op de op afschot aangebrachte dekvloer worden gelijmd.

  Een ontoereikende helling in de randzone kan met een nivelleerlaag ter hoogte van de overgang van de dekvloer op het bevestigingsvlak worden vermeden. De aan te brengen oppervlakteafdichting moet het bevestigingsvlak tot voorbij de taps uitlopende groeven van de uitspringende kleefflens overlappen en dient daar met een aangepaste lijm aan de bovenzijde van het profiel te worden aangesloten.
   
 5. Op oppervlakteafdichtingen volgens DIN 18531, gebeurt de verdere opbouw van de bekledingsconstructie – met inachtname van de geldende voorschriften – naar keuze met een drainagelaag met daar bovenop een lastverdelingslaag of een kiezellaag, of in de vorm van afwerkbekledingen uit grootformaat plaatelementen op ophogingsteunen.
   
 6. Opmerking: Voor binnen- en buitenhoeken zijn geprefabriceerde hoek- en verbindingselementen leverbaar. De uiteinden van BARA-RAK moeten met een voeg van ongeveer 5 mm kops op elkaar aansluiten en worden met elkaar verbonden door er verbindingselementen op te klikken.

  Bij gebruik van een randbeschermingsprofiel wordt het verbindingselement aan de inkeping ingekort en met behulp van siliconen op het randprofiel verlijmd (zie afbeelding 1).

  Volg steeds de geldende verwerkingsvoorschriften en plaatsingsrichtlijnen voor de respectieve bekledingsconstructies op. Alle gebruikte materialen moeten bestand zijn tegen weer en wind, waterdicht zijn, en geschikt zijn voor buitentoepassingen.

Afbeelding 1

Figure 1


Schlüter®-BARA-RAK

Materiaal

Schlüter-BARA-RAK is leverbaar in de volgende materiaaluitvoering:

 • AC = Alu. met kleurcoating

Materiaaleigenschappen en toepassingsgebieden:

De coating van het aluminium profiel is kleurvast en bestand tegen UV-straling en weer en wind. Het zichtbare oppervlak moet worden beschermd tegen schurende invloeden.

In specifieke toepassingen moet naargelang de chemische of mechanische belasting de toepasbaarheid van BARA-RAK worden geëvalueerd.


Schlüter®-BARA-RAK

Opmerking

Schlüter-BARA-RAK vereist geen speciale reiniging en/of onderhoud.

Het gecoate oppervlak van het aluminium profiel is UV-bestendig en kleurvast. Beschadigingen van de coating kunnen worden hersteld door ze te overlakken. 


Schlüter®-BARA-RAK

Producten


Schlüter-BARA-RAK

Opmerking: Schlüter®-BARA-RAK is niet bedoeld voor de montage van het gootsysteem Schlüter®-BARIN. Door het boren van gaten (Ø 7 mm) is dit echter wel mogelijk.

Schlüter-BARA-RAK

* Art.-No. kleur toevoegen (bijv. RAK 50 SB).
Kleuren: BW – GM – HB – PG – RB – SB


Schlüter®-BARA-RAK MyDesign

Dit product behoort in verschillende varianten tot ons nieuwe MyDesign-programma, en is dus in 190 RAL-Classic-kleuren verkrijgbaar. U vindt alle informatie, bijvoorbeeld over het bestelproces, op onze MyDesign-website.

Schlüter®-BARA-RAK MyDesign


Schlüter-BARA-RAK/E


Schlüter-BARA-RAK/E


Schlüter-BARA-RAK/I


Schlüter-BARA-RT/V


Schlüter-BARA-RT/EK


Schlüter®-BARA-RAK


Uw contact bij Schlüter-Systems:

BENELUX bureau
Schlüter-Systems KG
Schotelven 28
B-2370 Arendonk
Tel. +32 (0)14 443080
E-mail: benelux@schlueter.de

image
Schrijf ons!

Hebt u een vraag of een suggestie?

Belangrijke aanvulling
tot onze producten en productvarianten vindt u hier:
Schlüter-kleurcodes
Schlüter-kleurcodes

Van 'abrikoos' tot 'steenrood' – hier vindt u alle kleuren van onze producten!

Legenda voor de tabellen bij 'Varianten'

Voor een uniforme en duidelijke indeling van de tabellen gebruiken wij volgende symbolen en afkortingen:
image image image image image

= nieuwe producten

= easycut

= easyfill

= radiusperforatie leverbaar

= ook leverbaar in 3 m

 

Maatvoering:
H = Hoogte
L = Lengte
B = Breedte


Verpakking:
PL = Europallet
KV = Kistverpakking / doosverpakking
BV = Bundelverpakking (Voor alle profieltypes geldt een bundelverpakking van 10 stuks.)
P = Pakketverpakking
R = Rol
St. = Stuk