logo

Schlüter®-BARA-RKL/-RKLT

Toepassing en functie

Schlüter®-BARA-RKL/-RKLT zijn hoekvormige afsluitprofielen met voorgevormde druiprand voor grootformaat plaatelementen, die naar keuze op ongebonden kiezel-/grindlagen of op tegeldragers zoals Schlüter®-TROBA-STELZ worden gelegd. De profielen zorgen voor een optisch zuivere afsluiting van de randen en beschermen de vrije bekledingsrand tegen het weglopen van het stortmateriaal.

Het verticale, naar boven gerichte afsluitvlak dekt als zichtvlak ter hoogte van de rand de volledige bekledingsconstructie af. In het onderste gedeelte van het afsluitvlak zijn afwateringsopeningen voorzien op een afstand van ca. 7,5 cm, zodat het insijpelwater dat erop terechtkomt, kan wegvloeien. De vooruitspringende druiprand zorgt ervoor dat het water netjes kan wegstromen.

Speciaal voor 2 cm dikke, zelfdragende keramische elementen en natuursteen zijn profielen beschikbaar in de hoogtes 35 resp. 40 mm. Onderaan het verticale vlak van Schlüter®-BARA-RKLT is een T-vormige profielkamer voorzien voor de bevestiging van de goot Schlüter®-BARIN. Dankzij langwerpige gaten in het Schlüter®-BARIN gootsysteem kan het gewenste afschot van de goot worden gerealiseerd.


Schlüter®-BARA-RKL/-RKLT

Verwerking

  1. DIN-afdichting: De profielen moeten voor het aanbrengen van de afdichting bijv. met een bitumen koudlijm op de ondergrond worden bevestigd. Daarna kan de afdichtingsstrook tot net voor de afwateringsopeningen worden verlijmd zodat er geen doorsijpeling kan ontstaan. De stootnaden van de profielen moeten vooraf met het zelfklevende hechtvlies Schlüter®-BARA-HV worden afgedicht (zie afb. 1). Opmerking: De norm vereist voor aansluitingen, bijv. bij zink- of koperplaten, een aansluitbreedte van 150 mm. Wij raden daarom de inbouw van Schlüter®-BARA-RKL met een 110 mm aansluitbreedte met de opdrachtgever af te stemmen.
  2. Afdichting met Schlüter®-KERDI: De profielen moeten voor het aanbrengen van de afdichting met een geschikte lijm - bijv. Schlüter®-KERDI-COLL - op de ondergrond worden bevestigd. De stootnaden van de profielen moeten vooraf met het zelfklevende hechtvlies Schlüter®-BARA-HV worden afgedicht (zie afb. 1). Daarna wordt Schlüter®- BARA-HV over het volledige kleefoppervlak van het profiel aangebracht (zie afb. 2). Voor het aanbrengen van het hechtvlies moeten de kleefoppervlakken worden gereinigd van bestanddelen (vetten enz..) die de hechting kunnen verminderen. Daarna kan Schlüter®-KERDI tot net voor de afwateringsopeningen worden verlijmd zodat er geen doorsijpeling kan ontstaan. Het verlijmen van de Schlüter®-KERDI op het profielvlak gebeurt met de Schlüter®-KERDI-COLL afdichtingslijm.
  3. Als er reeds een afdichting aanwezig is, wordt het profiel met een geschikte lijm erop aangebracht en uitgelijnd. Daarbij dient men erop te letten dat de afdichting reeds aangesloten is op een druiprand of goot.
  4. 1 Als Schlüter®-BARA-RKL/-RKLT worden gebruikt als grindopvangrand, wordt het stortmateriaal aangebracht op de drainagemat Schlüter®-TROBA of Schlüter®-TROBA-PLUS en overeenkomstig de bekledingsdikte onder de bovenkant van het verticale profielvlak afgereid. Voor de stabilisering van de randzone moet daar de kiezel- of grindlaag worden gebonden. Daarna de plaatelementen los op het genivelleerde grind- of kiezelbed leggen.
    4.2 Bij opgehoogde bekledingen, bijv. met Schlüter®-TROBA-STELZ, worden de buitenste ophogingssteunen op het bevestigingsvlak van het profiel geplaatst. Daarna worden de plaatelementen op de ophogingssteunen gelegd.
  5. De profieluiteinden moeten op ca. 5 mm afstand kops op elkaar worden aangesloten en vastgezet door er verbinders op te klikken. Voor binnen- en buitenhoeken zijn er hoekstukken beschikbaar.
  6. Als de bekleding klaar is, kan het gootsysteem Schlüter®-BARIN met de bijgeleverde schroeven op het Schlüter®-BARA-RKLT profiel worden bevestigd. Door de langwerpige gaten van de afwateringsgoot kan indien nodig een afschot worden gerealiseerd. Opmerking: Er moet op worden gelet dat de afwateringsopeningen van het profiel tijdens de verwerking niet worden afgesloten.


Opmerking:
Schlüter-BARA-RKL 35 en 40 zijn vooral geschikt voor 2 cm dikke plaatelementen. Ons assortiment omvat Schlüter-BARA-RHA, een in hoogte verstelbaar afdekprofiel van aluminium met dezelfde kleurcoating. Deze wordt op het draagprofiel gestoken en dekt de vrije randen van balkon en terras af. Met dit product kunnen opbouwhoogtes tot 140 mm worden gerealiseerd; zie productfiche 5.16. Let er bij het bevestigen van Schlüter-BARA-RHA op dat de aanwezige afwateringsopeningen in het draagprofiel niet worden afgedekt.


Schlüter®-BARA-RKL/-RKLT

Materiaal

Het profiele zijn leverbaar in de volgende uitvoeringen:

AC = Alu. met kleurcoating

Materiaaleigenschappen en toepassingsgebieden:
De coating van de aluminium profielen is kleurstabiel, UV- en weerbestendig. De zichtbare vlakken moeten worden beschermd tegen schurende elementen.

In specifieke toepassingen moet naargelang de chemische of mechanische belasting de toepasbaarheid van het profiel worden gecontroleerd.


Schlüter®-BARA-RKL/-RKLT

Opmerking

De profielen vergen geen speciale reiniging en/of onderhoud. Het poedergelakte oppervlak van het aluminium profiel is kleurstabiel. Beschadigingen aan het zichtbare oppervlak kunnen worden hersteld door ze te overlakken.


Schlüter®-BARA-RKL/-RKLT


<a name='rkl'></a>Schlüter®-BARA-RKL

Schlüter®-BARA-RKL is een hoekvormig randprofiel met afwateringsopeningen van kleurgecoat aluminium. Het leent zich voor grootformaat plaatelementen die naar keuze op lagen ongebonden kiezel/grind of op tegeldragers worden gelegd.

<a name='rkl'></a>Schlüter®-BARA-RKL

Art.-No. kleur toevoegen (bijv. RKL 30 PG)
Kleuren: GM – PG – SB

Opmerking:
Schlüter®-BARA-RKL 35 en 40 zijn bijzonder geschikt voor 2 cm dikke tegelelementen.


Schlüter®-BARA-RKL MyDesign

Dit product behoort in verschillende varianten tot ons nieuwe MyDesign-programma, en is dus in 190 RAL-Classic-kleuren verkrijgbaar. U vindt alle informatie, bijvoorbeeld over het bestelproces, op onze MyDesign-website.

Schlüter®-BARA-RKL MyDesign

* Art.-No. aanvullen met hoogte (bijv. C / RKL 30 A)


Schlüter-BARA-RKL/E


Schlüter-BARA-RKL/E


Schlüter-BARA-RKL/I


Schlüter-BARA-RKL/V


<a name='rklt'></a>Schlüter®-BARA-RKLT

Schlüter®-BARA-RKLT is een hoekvormig randprofiel met afwateringsopeningen van kleurgecoat aluminium. Het leent zich voor grootformaat plaatelementen die naar keuze op lagen ongebonden kiezel/grind of op tegeldragers worden gelegd. Schlüter®-BARA-RKLT beschikt over een T-vormige profielkamer voor de montage van het gootsysteem Schlüter®-BARIN.

<a name='rklt'></a>Schlüter®-BARA-RKLT

* Art.-No. kleur toevoegen (bijv. RKLT 75 PG).
Kleuren: GM – PG – SB

Nieuwe kleur zwartbruin (SB)


Schlüter®-BARA-RKLT MyDesign

Dit product behoort in verschillende varianten tot ons nieuwe MyDesign-programma, en is dus in 190 RAL-Classic-kleuren verkrijgbaar. U vindt alle informatie, bijvoorbeeld over het bestelproces, op onze MyDesign-website.

Schlüter®-BARA-RKLT MyDesign

* Art.-No. aanvullen met hoogte (bijv. C / RKLT 30 A)


Schlüter-BARA-RKLT/E


Schlüter-BARA-RKLT/E


Schlüter-BARA-RKLT/I


Schlüter-BARA-RKL/V


Schlüter®-BARA-RKL/-RKLT


Schlüter®-BARA-RKL / -RKLT

Film(en)

Hier vindt u alle beschikbare films over onze producten en de toepassingsgebieden.

 


Balkonopbouw: losse plaatsing van natuursteen op mortel-ringen met drainage
Balkonopbouw A.6: losse plaatsing van natuursteen op dunbed-mortelpunten
Uw contact bij Schlüter-Systems:

BENELUX bureau
Schlüter-Systems KG
Schotelven 28
B-2370 Arendonk
Tel. +32 (0)14 443080
E-mail: benelux@schlueter.de

image
Schrijf ons!

Hebt u een vraag of een suggestie?

Belangrijke aanvulling
tot onze producten en productvarianten vindt u hier:
Schlüter-kleurcodes
Schlüter-kleurcodes

Van 'abrikoos' tot 'steenrood' – hier vindt u alle kleuren van onze producten!

Legenda voor de tabellen bij 'Varianten'

Voor een uniforme en duidelijke indeling van de tabellen gebruiken wij volgende symbolen en afkortingen:
image image image image image

= nieuwe producten

= easycut

= easyfill

= radiusperforatie leverbaar

= ook leverbaar in 3 m

 

Maatvoering:
H = Hoogte
L = Lengte
B = Breedte


Verpakking:
PL = Europallet
KV = Kistverpakking / doosverpakking
BV = Bundelverpakking (Voor alle profieltypes geldt een bundelverpakking van 10 stuks.)
P = Pakketverpakking
R = Rol
St. = Stuk