logo

Schlüter®-BARA-RTK

Toepassing en functie

Schlüter-BARA-RTK is een afsluitprofiel voor de vrije randzone van bekledingsconstructies op balkons en terrassen die reeds over een bestaande op afschot aangebrachte cementdekvloer beschikken.
 
Dankzij de groeven in de uitspringende kleefflens kan het randbeschermingsprofiel Schlüter-JOLLY als tegelafsluiting in dezelfde kleur als het balkonrandprofiel worden gebruikt.

Schlüter-BARA-RTK wordt met het trapeziumvormig geperforeerde bevestigingsvlak met behulp van een hydraulisch hardende tegellijm in de randzone vastgelijmd. Als contactafdichting kan Schlüter-DITRA worden voorzien. Daarnaast komen ook uitstrijkbare contactafdichtingssystemen uit de bouwchemie of een afdichting volgens DIN 18531 in aanmerking.

Onderaan het verticale vlak van Schlüter-BARA-RTK is aan de voorzijde een T-vormige profielkamer aangebracht, waaraan de goot Schlüter-BARIN kan worden bevestigd.

Dankzij de aanwezige slobgaten in het gootsysteem Schlüter-BARIN kan men de goot afschot meegeven


Schlüter®-BARA-RTK

Verwerking

 1. Schlüter-BARA-RTK wordt als randafsluithoek en gootdraagprofiel (voor Schlüter-BARIN) met het trapeziumvormig geperforeerde bevestigingsvlak ter hoogte van de rand van de cementdekvloer in de contactlaag van dunbedlijm ingebed en volledig bedekt.
   
 2. Schlüter-DITRA moet tot tegen het bevestigingsvlak reiken. De aansluiting met het profiel wordt met de Schlüter-KERDI-KEBA afdichtingsband gerealiseerd.

  De afdichtingsband moet de Schlüter-DITRA minstens 5 cm overlappen en tot voorbij de taps uitlopende groeven van de uitspringende kleefflens van Schlüter-BARA-RTK verlijmd worden met de afdichtingslijm Schlüter-KERDI-COLL-L of met de montagelijm Schlüter-KERDI-FIX. Daarna kunnen rechtstreeks volgens het dunbedprocédé met inachtname van de plaatsingsvoorschriften 6.1 Schlüter-DITRA de tegels worden aangebracht, waarbij deze ter hoogte van de rand van de bekleding ongeveer gelijk moeten vallen met de druiprand van Schlüter-BARA-RTK. Bij gebruik van het randbeschermingsprofiel Schlüter-JOLLY wordt tegellijm op Schlüter-KERDI-KEBA aangebracht en het profiel vol en zat ingebed.
   
 3. Ingeval er gebruik wordt gemaakt van een uitstrijkbare afdichtingsmassa, moet Schlüter-BARA-RTK met het geperforeerde bevestigingsvlak ter hoogte van de vrije randzone worden ingewerkt in het afdichtingssysteem. De oppervlakteafdichting moet tot voorbij de taps uitlopende groeven van de uitspringende kleefflens worden aangebracht. Wordt voor contactafdichtingssystemen gekozen, dan moeten de voorschriften van de fabrikant worden nageleefd.
   
 4. Schlüter-BARA-RTK moet, bij gebruik van een oppervlakteafdichting volgens DIN 18531, met het trapeziumvormig geperforeerde bevestigingsvlak ter hoogte van de vrije randzone met een geschikte dunbedmortel op de al op afschot aangebrachte dekvloer worden verlijmd.

  Een ontoereikende helling in de randzone kan met een nivelleerlaag ter hoogte van de overgang van de dekvloer op het bevestigingsvlak worden vermeden. De aan te brengen oppervlakteafdichting moet het bevestigingsvlak tot voorbij de taps uitlopende groeven van de uitspringende kleefflens overlappen en dient daar dicht te worden verlijmd.
   
 5. Op oppervlakteafdichtingen volgens DIN 18531 gebeurt de verdere opbouw van de bekledingsconstructie – met inachtname van de geldende verwerkingsvoorschriften – naar keuze met een drainagelaag met daar bovenop een lastverdelingslaag of kiezellaag, of in de vorm van afwerkbekledingen uit grootformaat plaatelementen op ophogingsteunen.
   
 6. Zodra de tegelbekleding klaar is, kan het gootsysteem met de meegeleverde schroeven aan het Schlüter-BARA-profiel worden bevestigd. Dankzij de slobgaten kan men de goot desgewenst afschot meegeven.
   
 7. Opmerking: Voor binnen- en buitenhoeken zijn geprefabriceerde hoek- en verbindingselementen leverbaar. De uiteinden van de Schlüter-BARA-RTK moeten met een voeg van ongeveer 5 mm kops op elkaar aansluiten en worden met elkaar verbonden door er verbindingselementen op te klikken.

  Bij gebruik van een randbeschermingsprofiel wordt het verbindingselement aan de inkeping ingekort en met behulp van de montagelijm Schlüter-KERDI-FIX op het randprofiel verlijmd (zie afb. 1).

  Volg steeds de geldende verwerkingsvoorschriften en plaatsingsrichtlijnen voor de respectieve bekledingsconstructies op. Alle gebruikte materialen moeten bestand zijn tegen weer en wind, waterdicht zijn, en geschikt zijn voor buitentoepassingen. 

Afbeelding 1

Figure 1


Schlüter®-BARA-RTK

Materiaal

Het profiel is leverbaar in de volgende materiaaluitvoering:

 • AC = Alu. met kleurcoating

Materiaaleigenschappen en toepassingsgebieden:

De coating van het aluminium profiel is kleurvast en bestand tegen UV-straling en weer en wind. Het zichtbare oppervlak moet worden beschermd tegen schurende invloeden.

In specifieke toepassingen moet naargelang de chemische of mechanische belasting de toepasbaarheid van Schlüter-BARA-RTK worden gecontroleerd.


Schlüter®-BARA-RTK

Opmerking

Schlüter-BARA-RTK vereist geen speciale reiniging en/of onderhoud. Het gecoate oppervlak van het aluminium profiel is UV- bestendig en kleurvast. Beschadigingen van het zichtbare oppervlak kunnen worden hersteld door ze te overlakken.


Schlüter®-BARA-RTK

Producten


Schlüter-BARA-RTK


 Schlüter®-BARA-RTK MyDesign

Dit product behoort in verschillende varianten tot ons nieuwe MyDesign-programma, en is dus in 190 RAL-Classic-kleuren verkrijgbaar. U vindt alle informatie, bijvoorbeeld over het bestelproces, op onze MyDesign-website.

 Schlüter®-BARA-RTK MyDesign


Schlüter-BARA-RTK/E


Schlüter-BARA-RTK/E


Schlüter-BARA-RTK/I


Schlüter-BARA-RT/V


Schlüter-BARA-RT/EK

* Art.-No. kleur toevoegen (bijv. E90 / RTK 30 SB).
Kleuren: BW – GM – HB – PG – RB – SB


Schlüter®-BARA-RTK


Uw contact bij Schlüter-Systems:

BENELUX bureau
Schlüter-Systems KG
Schotelven 28
B-2370 Arendonk
Tel. +32 (0)14 443080
E-mail: benelux@schlueter.de

image
Schrijf ons!

Hebt u een vraag of een suggestie?

Belangrijke aanvulling
tot onze producten en productvarianten vindt u hier:
Schlüter-kleurcodes
Schlüter-kleurcodes

Van 'abrikoos' tot 'steenrood' – hier vindt u alle kleuren van onze producten!

Legenda voor de tabellen bij 'Varianten'

Voor een uniforme en duidelijke indeling van de tabellen gebruiken wij volgende symbolen en afkortingen:
image image image image image

= nieuwe producten

= easycut

= easyfill

= radiusperforatie leverbaar

= ook leverbaar in 3 m

 

Maatvoering:
H = Hoogte
L = Lengte
B = Breedte


Verpakking:
PL = Europallet
KV = Kistverpakking / doosverpakking
BV = Bundelverpakking (Voor alle profieltypes geldt een bundelverpakking van 10 stuks.)
P = Pakketverpakking
R = Rol
St. = Stuk