logo

Schlüter®-BARA-RTK

Toepassing en functie

Schlüter-BARA-RTK is een afsluitprofiel voor de vrije randzone van bekledingsconstructies op balkons en terrassen, die reeds over een op afschot aangebrachte dekvloer beschikken. 

Dankzij de groeven in de vooruitspringende kleefflens kan het randbeschermingsprofiel, bijv. Schlüter-RONDEC of Schlüter-SCHIENE met dezelfde kleur als het balkonrandprofiel, als tegelafsluting worden gebruikt.

Schlüter-BARA-RTK wordt met het trapeziumvormig geperforeerde bevestigingsvlak met behulp van een hydraulisch hardende tegellijm in de randzone vastgelijmd. 

Als contactafdichting kan Schlüter-DITRA geïntegreerd worden. Daarnaast komen ook uitstrijkbare contactafdichtingssystemen uit de bouwchemie of een oppervlakteafdichting volgens DIN 18531 in aanmerking.

Onderaan het verticale vlak van BARA-RTK is aan de voorzijde een T-vormige profielkamer aangebracht, waaraan de Schlüter-BARIN goot kan worden bevestigd.

Dankzij de aanwezige slobgaten in het BARIN gootsysteem kan men de goot afschot meegeven


Schlüter®-BARA-RTK

Verwerking

 1. Schlüter-BARA-RTK wordt als randafsluithoek en gootdraagprofiel (voor Schlüter-BARIN) met het trapeziumvormig geperforeerde bevestigingsvlak ter hoogte van de rand van de dekvloer in de contactlaag van dunbedlijm ingebed en volledig bedekt. 
   
 2. Schlüter-DITRA moet tot tegen het bevetstigingsvlak reiken. De aansluiting met het profiel wordt met de Schlüter-KERDI-KEBA afdichtingsband gerealiseerd.

  De afdichtingsband moet DITRA min. 

  5 cm overlappen en tot voorbij de taps uitlopende groeven van de vooruitspringende kleefflens van BARA-RTK worden verlijmd met de afdichtingslijm Schlüter-KERDI-COLL-L of met de montagelijm 

  Schlüter-KERDI-FIX. Daarna kunnen rechtstreeks volgens het dunbedprocedé met inachtname van de plaatsingsvoorschriften 6.1. Schlüter-DITRA de tegels worden aangebracht, waarbij deze ter hoogte van de rand van de bekleding ongeveer gelijk moeten vallen met de druiprand van BARA-RTK. Bij het  gebruik van het randbeschermingsprofiel RONDEC, JOLLY of SCHIENE wordt tegellijm op Schlüter-KERDI-KEBA aangebracht en het profiel volledig ingebed.
   
 3. Ingeval er gebruik wordt gemaakt van een uitstrijkbare afdichtingsspecie, moet BARA-RTK met het trapeziumvormig geperforeerde bevestigingsvlak ter hoogte van de vrije randzone worden ingewerkt in het afdichtingssysteem. De oppervlakteafdichting moet tot voorbij de taps uitlopende groeven van de vooruitspringende kleefflens worden aangebracht. 

  Wordt voor contactdichtingssystemen gekozen, dan moeten de voorschriften van de fabrikant worden nageleefd.
   
 4. BARA-RTK moet bij gebruik van een oppervlakteafdichting volgens DIN 18531, met het trapeziumvormig geperforeerde bevestigingsvlak ter hoogte van de vrije randzone met geschikte dunbedmortel op de op afschot aangebrachte dekvloer worden gelijmd.

  Een ontoereikende helling in de randzone kan met een nivelleerlaag ter hoogte van de overgang van de dekvloer op het bevestigingsvlak worden vermeden. De aan te brengen oppervlakteafdichting moet het bevestigingsvlak tot voorbij de taps uitlopende groeven van de vooruitspringende kleefflens overlappen en dient daar dicht te worden verlijmd.
   
 5. Op oppervlakteafdichtingen volgens DIN 18531 gebeurt de verder opbouw van de bekledingsconstructie – met inachtname van de geldende verwerkingsvoorschriften – naar keuze met een drainagelaag met  daar bovenop een lastverdelingslaag of kiezellaag, of in de vorm van afwerkbekledingen uit grootformaat plaatelementen op ophogingssteunen.

   
 6. Zodra de tegelbekleding klaar is, kan het gootsysteem met de meegeleverde schroeven aan het BARAprofiel worden bevestigd. Dankzij de slobgaten kan men de goot desgewenst afschot meegeven.
   
 7. Opmerking: Voor binnen- en buitenhoeken zijn geprefabriceerde hoek- en verbindingselementen leverbaar. De uiteinden van BARA-RTK moeten met een voeg van ca. 5 mm kops op elkaar aansluiten en worden met elkaar verbonden door er verbindingsstukken op te klikken. Bij gebruik van een randbeschermingsprofiel wordt het verbindingsstuk aan de inkeping ingekort en met behulp van de montagelijm Schlüter-KERDI-FIX op het randprofiel verlijmd (zie afbeelding 1).

  Volg steeds de geldende verwerkingsvoorschriften en plaatsingsrichtlijnen voor de desbetreffende bekledingsconstructies op. Alle gebruikte materialen moeten bestand zijn tegen weer en wind, waterdicht zijn, en geschikt zijn voor buitentoepassingen.

Afbeelding 1

Figure 1


Schlüter®-BARA-RTK

Materiaal

Het profiel is leverbaar in de volgende materiaaluitvoering:

 • AC = Alu. met kleurcoating

Materiaaleigenschappen en toepassingsgebieden:

De coating van het aluminium profiel is kleurvast, UV- en weerbestendig. De zichtbare oppervlakken moeten worden beschermd tegen schurende elementen.

In specifieke gevallen moet afhankelijk van de te verwachten chemische of mechanische belasting de toepasbaarheid van BARA-RTK worden gecontroleerd.


Schlüter®-BARA-RTK

Opmerking

BARA-RTK vereist geen speciale reiniging en/of onderhoud. Het gecoate oppervlak van het aluminium profiel is UV-bestendig en kleurvast. Beschadigingen aan het zichtbare oppervlak kunnen worden hersteld door ze te overlakken.


Schlüter®-BARA-RTK

Producten


Schlüter-BARA-RTK


Schlüter-BARA-RTK/E


Schlüter-BARA-RTK/E


Schlüter-BARA-RTK/I


Schlüter-BARA-RT/V


Schlüter-BARA-RT/EK

* Art.-No. kleur toevoegen (bijv. E90 / RTK 30 SB).
Kleuren: BW – GM – HB – PG – RB – SB


Schlüter®-BARA-RTK


Uw contact bij Schlüter-Systems:

BENELUX bureau
Schlüter-Systems KG
Schotelven 28
B-2370 Arendonk
Tel. +32 (0)14 443080
E-mail: benelux@schlueter.de

image
Schrijf ons!

Hebt u een vraag of een suggestie?

Belangrijke aanvulling
tot onze producten en productvarianten vindt u hier:
Schlüter-kleurcodes
Schlüter-kleurcodes

Van 'abrikoos' tot 'steenrood' – hier vindt u alle kleuren van onze producten!

Legenda voor de tabellen bij 'Varianten'

Voor een uniforme en duidelijke indeling van de tabellen gebruiken wij volgende symbolen en afkortingen:
image image image image

= easycut

= easyfill

= radiusperforatie leverbaar

= ook leverbaar in 3 m

 

Maatvoering:
H = Hoogte
L = Lengte
B = Breedte


Verpakking:
PL = Europallet
KV = Kistverpakking / doosverpakking
BV = Bundelverpakking (Voor alle profieltypes geldt een bundelverpakking van 10 stuks.)
P = Pakketverpakking
R = Rol
St. = Stuk