logo

Schlüter®-BARA-RTKE/-RTKEG

Toepassing en functie

Schlüter-BARA-RTKE/-RTKEG zijn afsluitprofielen voor de vrije randzone van bekledingsconstructies op balkons en terrassen die al over een op afschot aangebrachte dekvloer beschikken.

Het profiel Schlüter-BARA-RTKE is bijzonder geschikt voor de constructieopbouw met de hechtende drainage Schlüter-DITRA-DRAIN. Door de geperforeerde rand behoudt men een keurige tegelafsluiting.

Verder beschermt het profiel de vrije randzone van de onder de bekleding geplaatste hechtende drainage DITRA-DRAIN, waarbij via de openingen een voldoende grote afwaterings- en ontluchtingsdoorgang verzekerd is.

BARA-RTKE wordt met het trapeziumvormig geperforeerde bevestigingsvlak met behulp van een hydraulisch hardende tegellijm in de randzone vastgelijmd.

Als contactafdichting kan Schlüter-KERDI worden geïntegreerd, dat het geperforeerde bevestigingsvlak en de kleefflens overlapt en betrouwbaar wordt bevestigd met afdichtingslijm Schlüter-KERDI-COLL-L.

Als spatelbare contactafdichtingssystemen uit de bouwchemie worden gebruikt, dient men rekening te houden met de uitvoeringsinstructies van de fabrikant.

Het profiel Schlüter-BARA-RTKEG is bedoeld voor de constructieopbouw met de ontkoppelingsmat Schlüter-DITRA .

Door de gesloten rand behoudt men een keurige tegelafsluiting.

Onderaan het verticale vlak van ­BARA-RTKE/-RTKEG is aan de voorzijde een
T-vormige profielkamer aangebracht, waaraan de goot Schlüter-BARIN kan worden bevestigd.

Dankzij de aanwezige slobgaten in het gootsysteem Schlüter-BARIN kan men de goot afschot meegeven.


Schlüter®-BARA-RTKE/-RTKEG

Verwerking

Verwerking van Schlüter®-BARA-RTKE:

 1. Schlüter-BARA-RTKE kiezen overeenkomstig de tegeldikte.
 2. BARA-RTKE wordt als rand­afsluithoek en gootdraagprofiel (voor Schlüter-BARIN) met het trapeziumvormig geperforeerde bevestigingsvlak ter hoogte van de rand van de dekvloer in de contactlaag van dunbedmortel ingebed en volledig bedekt.
 3. Schlüter-KERDI moet tot voorbij de taps uitlopende groeven van de uitspringende kleefflens van BARA-RTKE verlijmd worden met de afdichtingslijm Schlüter-KERDI-COLL-L of de montagelijm Schlüter-KERDI-FIX.
 4. Ingeval er gebruik wordt gemaakt van een spatelbare afdichtingsspecie, moet BARA-RTKE met het trapeziumvormig geperforeerde bevestigingsvlak ter hoogte van de vrije randzone worden ingewerkt in het afdichtingssysteem. De oppervlakteafdichting moet tot voorbij de taps uitlopende groeven van de uitspringende kleefflens worden aangebracht. Wordt voor contactafdichtingssystemen gekozen, dan moeten de voorschriften van de fabrikant worden nageleefd.
 5. Op de contactafdichting wordt de hechtende drainage Schlüter-DITRA-DRAIN gelijmd, waarbij deze tot onder het op het profiel voorziene voeg­ribje moet worden aangebracht. De profielhoogte 23 mm is eveneens bedoeld voor gebruik met Schlüter-DITRA-DRAIN 8.
  Men dient erop te letten dat de drainageruimte ook tijdens de plaatsing van de bekleding niet wordt afgesloten.
 6. Daarna kunnen rechtstreeks volgens het dunbedprocedé met inachtname van de plaatsingsvoorschriften 6.2 Schlüter-DITRA-DRAIN, de tegels worden aangebracht, waarbij de tegels met een overeenkomstige voegafstand tegen het afsluitvlak van Schlüter-BARA-RTKE worden geplaatst en elastisch worden ingevoegd.
 7. Zodra de tegelbekleding klaar is, kan het gootsysteem met de meegeleverde schroeven aan het Schlüter-BARA-profiel worden bevestigd. Dankzij de slobgaten kan men de goot desgewenst afschot meegeven. 
 8. Opmerking: Voor binnen- en buitenhoeken zijn geprefabriceerde hoekelementen leverbaar. De profieluiteinden van Schlüter-BARA-RTKE moeten met een voeg van ca. 5 mm kops op elkaar aansluiten en worden met elkaar verbonden door er verbindingselementen op te klikken, met behulp van montagelijm Schlüter-KERDI-FIX.
  Volg steeds de geldende verwerkingsvoorschriften en plaatsingsrichtlijnen voor de respectieve bekledingsconstructies op. Alle gebruikte materialen moeten bestand zijn tegen weer en wind, waterbestendig zijn, en geschikt zijn voor buitentoepassingen.

 

Verwerking van Schlüter®-BARA-RTKEG

 1. Schlüter-BARA-RTKEG kiezen overeenkomstig de tegeldikte.
 2. BARA-RTKEG wordt als rand­afsluithoek en gootdraagprofiel (voor Schlüter-BARIN) met het trapeziumvormig geperforeerde bevestigingsvlak ter hoogte van de rand van de dekvloer in de contactlaag van dunbedmortel ingebed en volledig bedekt.
 3. Schlüter-DITRA moet tot tegen het bevestigingsvlak reiken. De aansluiting op het profiel wordt met de afdichtingsband Schlüter-­KERDI-KEBA gerealiseerd. De afdichtingsband moet de DITRA minstens 5 cm overlappen en tot voorbij de taps uitlopende groeven van de uitspringende kleefflens van BARA­-RTKEG verlijmd worden met de afdichtingslijm Schlüter-­KERDI-COLL-L of de montagelijm Schlüter-KERDI-FIX. Daarna kunnen rechtstreeks volgens het dunbedprocedé met inachtname van de plaatsingsvoorschriften 6.1 Schlüter-DITRA , de tegels worden aangebracht, waarbij de tegels met een overeenkomstige voegafstand tegen het afsluitvlak van BARA-RTKEG worden geplaatst en elastisch worden ingevoegd.
 4. Ingeval er gebruik wordt gemaakt van een spatelbare afdichtingsspecie, moet BARA-RTKEG met het trapeziumvormig geperforeerde bevestigingsvlak ter hoogte van de vrije randzone worden ingewerkt in het afdichtingssysteem. De oppervlakteafdichting moet tot voorbij de taps uitlopende groeven van de uitspringende kleefflens worden aangebracht. Wordt voor contactafdichtingssystemen gekozen, dan moeten de voorschriften van de fabrikant worden nageleefd.
 5. Zodra de tegelbekleding klaar is, kan het gootsysteem met de meegeleverde schroeven aan het Schlüter-BARA-profiel worden bevestigd. Dankzij de slobgaten kan men de goot desgewenst afschot meegeven.
  Opmerking: Voor binnen- en buitenhoeken zijn geprefabriceerde hoekelementen leverbaar. De profieluiteinden van ­BARA-RTKEG moeten met een voeg van ca. 5 mm kops op elkaar aansluiten en worden met elkaar verbonden door er verbindingselementen op te klikken, met behulp van montagelijm Schlüter-KERDI-FIX.
  Volg steeds de geldende verwerkingsvoorschriften en plaatsingsrichtlijnen voor de respectieve bekledingsconstructies op. Alle gebruikte materialen moeten bestand zijn tegen weer en wind, waterbestendig zijn, en geschikt zijn voor buitentoepassingen.

 


Schlüter®-BARA-RTKE/-RTKEG

Materiaal

Het profiel is leverbaar in de vol­gen­de materiaaluitvoering:

 • AC = Alu. met kleurcoating

Materiaaleigenschappen en toepassingsgebieden:

De coating van het aluminium profiel is kleurvast en bestand tegen UV-straling en weer en wind. Het zichtbare oppervlak moet worden beschermd tegen schurende invloeden. In specifieke toepassingen moet naargelang de chemische of mechanische belasting de toepasbaarheid van Schlüter-BARA-­RTKE/-RTKEG worden nagegaan.


Schlüter®-BARA-RTKE /-RTKEG

Opmerking

Schlüter-BARA-RTKE/-RTKEG vereist geen speciale reiniging en/of onderhoud. Het gecoate oppervlak van het aluminium profiel is UV-bestendig en kleurvast. Beschadigingen van het zichtbare oppervlak kunnen worden hersteld door ze te overlakken.


Schlüter®-BARA-RTKE/-RTKEG


<a name='rtke'></a>Schlüter®-BARA-RTKE

Schlüter®-BARA-RTKE is een randprofiel met druiprand voor de toepassing op een al op afschot aangebrachte dekvloer. Het profiel heeft een zodanige vormgeving geschikt voor de montage van het gootsysteem Schlüter®- BARIN. Het profiel Schlüter®-BARA-RTKE is bijzonder geschikt voor de constructieopbouw met de hechtende drainage Schlüter®-DITRA-DRAIN. Door de geperforeerde rand behoudt men een keurige tegelafsluiting.

<a name='rtke'></a>Schlüter®-BARA-RTKE

Opmerking:
De profielhoogte 23 mm is eveneens bedoeld voor gebruik met Schlüter®-DITRA-DRAIN 8.


Schlüter-BARA-RTKE/E


Schlüter-BARA-RTKE/E


Schlüter-BARA-RTKE/I


Schlüter-BARA-RTKE/V

* Art.-No. kleur toevoegen (bijv. RTKE 15 PG).
Kleuren: GM – PG


<a name='rtkeg'></a>Schlüter®-BARA-RTKEG

Schlüter®-BARA-RTKEG is een randprofiel met druiprand voor de toepassing op een al op afschot aangebrachte dekvloer. Het profiel heeft een zodanige vormgeving geschikt voor de montage van het gootsysteem Schlüter®-BARIN. Het profiel Schlüter®-BARA-RTKEG is geschikt voor de constructieopbouw met de ontkoppelingsmat Schlüter®-DITRA. Door de gesloten rand behoudt men een keurige tegelafsluiting.

<a name='rtkeg'></a>Schlüter®-BARA-RTKEG


Schlüter-BARA-RTKEG/E


Schlüter-BARA-RTKEG/E


Schlüter-BARA-RTKEG/I


Schlüter-BARA-RTKE/V

* Art.-No. kleur toevoegen (bijv. RTKEG 15 PG).
Kleuren: GM – PG


Schlüter®-BARA-RTKE/-RTKEG


Schlüter®-BARA-RTKE / RTKEG

Film(en)

Hier vindt u alle beschikbare films over onze producten en de toepassingsgebieden.

 


Balkonopbouw: tegels plaatsen met drainage, afdichting en ontkoppeling
Uw contact bij Schlüter-Systems:

BENELUX bureau
Schlüter-Systems KG
Schotelven 28
B-2370 Arendonk
Tel. +32 (0)14 443080
E-mail: benelux@schlueter.de

image
Schrijf ons!

Hebt u een vraag of een suggestie?

Belangrijke aanvulling
tot onze producten en productvarianten vindt u hier:
Schlüter-kleurcodes
Schlüter-kleurcodes

Van 'abrikoos' tot 'steenrood' – hier vindt u alle kleuren van onze producten!

Legenda voor de tabellen bij 'Varianten'

Voor een uniforme en duidelijke indeling van de tabellen gebruiken wij volgende symbolen en afkortingen:
image image image image

= easycut

= easyfill

= radiusperforatie leverbaar

= ook leverbaar in 3 m

 

Maatvoering:
H = Hoogte
L = Lengte
B = Breedte


Verpakking:
PL = Europallet
KV = Kistverpakking / doosverpakking
BV = Bundelverpakking (Voor alle profieltypes geldt een bundelverpakking van 10 stuks.)
P = Pakketverpakking
R = Rol
St. = Stuk