logo

Schlüter®-RENO-U/-RAMP/-RAMP-K

Toepassing en functie

Schlüter®-RENO-U/-RAMP zijn profielen voor de traploze verbinding van vloerbekledingen van verschillende hoogtes, bijv. bij de overgang van tegels naar tapijt. Bovendien beschermt het op een doeltreffende manier de aangrenzende bekledingsranden. Door de voegrib ontstaat tussen het profiel en de tegel een vaste voegruimte.

Schlüter®-RENO-U heeft ook al zijn nut bewezen in toepassingen die aan zware belastingen onderhevig zijn (inritten van garages en hallen, winkelcentra, enz.). Het afgeschuinde zichtbare vlak van Schlüter®-RENO-U vormt afhankelijk van de profielhoogte een hoek van ca. 17° tot 25° en eindigt (uitgezonderd bij H = 35 mm) met een 4 mm hoge opzetrand. Daardoor bestaat er geen struikelrand tussen bekledingen van verschillende hoogtes.

Schlüter®-RENO-RAMP is daar aan te bevelen waar bijvoorbeeld veel en zwaar intern verkeer de vloer belast. Door de geringe hellingshoek - van ca. 5° tot 10° afhankelijk van de profielhoogte - en de uitlopende rand is het profiel berijdbaar voor heftrucks of palletwagens. Ook in ruimtes voor mindervaliden, kunnen met Schlüter®-RENO-RAMP traploze overgangen worden gecreëerd.

Schlüter®-RENO-RAMP-K is een profiel zonder bevestigingsvlak met een hellingshoek van ca. 8° en kan achteraf als hoogtecompensatie tussen het bekledingsmateriaal en de ondergrond worden verlijmd.


Schlüter®-RENO-U/-RAMP/-RAMP-K

Verwerking

 1. Schlüter®-RENO-U/-RAMP moet worden gekozen afhankelijk van de tegeldikte.
 2. De holle ruimte aan de onderzijde van het profiel moet met tegellijm worden gevuld.
 3. Breng op de plaats waar de tegelbekleding moet worden begrensd, tegellijm aan met een getande lijmkam.
 4. Schlüter®-RENO-U/-RAMP moet met het trapeziumvormig geperforeerde bevestigingsvlak in het lijmbed worden gedrukt en uitgelijnd.
 5. Het trapeziumvormig geperforeerde bevestigingsvlak moet volvlakkig met tegellijm worden ingestreken.
 6. De aangrenzende tegels worden stevig ingedrukt en zo uitgelijnd dat de bovenste rand van het profiel gelijk met de tegel ligt (het profiel mag niet boven het vloeroppervlak uitsteken; beter is tot 1 mm eronder). De tegels moeten ter hoogte van het profiel vol in de tegellijm worden ingebed.
 7. De tegel wordt tegen de zijdelingse voegrib geplaatst; dit garandeert een gelijkmatige voeg van 1,5 mm. Bij profielen in roestvast staal of messing wordt een voeg van ongeveer 1,5 mm vrijgelaten.
 8. De voegruimte tussen tegels en profiel moet volledig met voegmortel worden opgevuld.


Verwerking van Schlüter®-RENO-RAMP-K:

De ondergronden waarop Schlüter®-RENO-RAMP-K moet worden geplaatst, moeten altijd gecontroleerd worden op geschiktheid zoals bv. effenheid, draagkracht, zuiverheid en compatibiliteit. Bestanddelen die een goede hechting verhinderen, moeten van het oppervlak worden verwijderd. In de overgangszone moet een geschikte tegellijm of epoxyharsmortel op de ondergrond worden aangebracht, de onderzijde van het profiel moet met tegellijm worden gevuld en het profiel wordt vervolgens vol in de tegellijm ingebed.


Schlüter®-RENO-U/-RAMP/-RAMP-K

Materiaal

Schlüter®-RENO-U is leverbaar in de volgende materiaaluitvoeringen:

 • E = Roestvast staal V2A (materiaalnr. 1.4301 = AISI 304)
 • EB = Roestvast staal geborsteld
 • A = Aluminium
 • M = Messing
 • AE = Alu. bruut mat geanodiseerd

Schlüter®-RENO-RAMP en -RAMP-K zijn leverbaar in de volgende materiaaluitvoering:

 • AE = Alu. bruut mat geanodiseerd

Materiaaleigenschappen en toepassingsgebieden:

De toepasbaarheid van het voorziene profieltype moet in specifieke gevallen worden getoetst aan de te verwachten chemische, mechanische of andere belastingen.

Schlüter®-RENO-MU zijn profielen uit messing. Op hun onbehandelde oppervlakken zijn lichte productiesporen onvermijdbaar. Ze zijn bestand tegen hoge mechanische belastingen. Messing biedt bovendien goed weerstand tegen nagenoeg alle chemicaliën die in combinatie met een tegelbekleding kunnen optreden.

Op het zichtbare oppervlak van de messing profielen wordt door inwerking van lucht een oxidelaag gevormd, waardoor het oppervlak donkerder wordt. De inwerking van vocht of agressieve stoffen kan leiden tot sterke oxidatie en vorming van vlekken op het profieloppervlak.

Schlüter®-RENO-AU zijn profielen uit aluminium. Ook op hun onbehandelde oppervlakken zijn lichte productiesporen onvermijdbaar. Ze moeten bij een te verwachten chemische belasting worden gecontroleerd op hun geschiktheid. Aluminium is gevoelig voor alkalische stoffen.

Cementhoudende materialen werken in combinatie met vocht alkalisch en kunnen, afhankelijk van de concentratie en de inwerkingsduur, leiden tot corrosie (vorming van aluminiumhydroxide). Mortel- of voegmateriaal moet daarom onmiddellijk worden verwijderd. Het profiel moet over het volledige oppervlak in de contactlaag van de tegel worden ingebed, zodat er zich geen alkalisch water kan ophopen in de holle ruimten.

Bij optisch hogere eisen zijn er met Schlüter®-RENO-AEU of -EBU nabehandelde, hoogwaardige oppervlakken beschikbaar.

Schlüter®-RENO-AEU/-RAMP uit geanodiseerd aluminium hebben door de anodisatielaag een veredeld oppervlak, dat bij normaal gebruik niet meer verandert. Het oppervlak kan worden beschadigd door agressieve stoffen of schurende belasting. Omdat tegellijm, mortel of voegmateriaal het oppervlak kan aantasten, moet het overtollige materiaal onmiddellijk worden verwijderd. Voor het overige geldt dezelfde beschrijving als bij aluminium.

Schlüter®-RENO-EU/-EBU zijn vervaardigd uit roestvast staal 1.4301 (V2A) en zijn bijzonder geschikt voor toepassingen die niet alleen vragen om een hoge mechanische belastbaarheid, maar die ook bestand moeten zijn tegen chemische inwerkingen, bijv. door zure of alkalische reinigingsmiddelen. Ook roestvast staal is niet bestand tegen elke chemische belasting.

Stoffen zoals zout- of vloeizuren of bepaalde chloor- en zout bronwaterconcentraties kunnen schade veroorzaken. Dit geldt in bepaalde gevallen ook voor zoutwater zwembaden. Bijzondere te verwachten belastingen moeten daarom steeds vooraf worden gecontroleerd.


Schlüter®-RENO-U/-RAMP/-RAMP-K

Opmerking

De profielen vergen geen speciale reiniging en/of onderhoud. Het oxidatielaagje op messing of aluminium kan met een in de handel verkrijgbaar poetsmiddel worden verwijderd; na verloop van tijd vormt het zich echter opnieuw. Beschadigingen van de anodisatielaag kunnen enkel worden hersteld door ze te overlakken.

Oppervlakken van roestvast staal, die aan de buitenlucht of agressieve invloeden zijn blootgesteld, moeten regelmatig met een mild schoonmaakmiddel worden gereinigd. Hierdoor behoudt het roestvast staal niet alleen zijn oorspronkelijk uiterlijk maar is er ook minder kans op corrosie. De gebruikte schoonmaakmiddelen moeten vrij zijn van zout- en vloeizuren.

Het contact met andere metalen, zoals bijv. normaal staal, moet vermeden worden, daar dit tot roestvorming kan leiden. Dit geldt ook voor gereedschap zoals plamuurmessen of staalwol om bijv. mortelresten te verwijderen. Indien nodig kan reinigingspolish voor roestvast staal Schlüter®-CLEAN-CP worden gebruikt.


Schlüter®-RENO-U/-RAMP/-RAMP-K


<a name='reno-u'></a>Schlüter®-RENO-U

Schlüter®-RENO-U is een profiel om vloerbekledingen met verschillende hoogtes traploos op elkaar te doen aansluiten. Vanwege het voegribje wordt een vaste voegafstand tot de tegel bepaald. Schlüter®-RENO-EU, -EBU en -MU hebben geen voegribje.

<a name='reno-u'></a>Schlüter®-RENO-U


Schlüter-RENO-AU


Schlüter-RENO-AEU


Schlüter-RENO-EU


Schlüter-RENO-EBU


<a name='reno-ramp'></a>Schlüter®-RENO-RAMP

Schlüter®-RENO-RAMP is een profiel voor de traploze overgang van sterk belastbare tegelbekledingen op een aangrenzend lager gelegen bekledingsmateriaal. Een voegribje zorgt voor een vaste voegruimte tussen het profiel en de tegel.

<a name='reno-ramp'></a>Schlüter®-RENO-RAMP


<a name='reno-ramp-k'></a>Schlüter®-RENO-RAMP-K

Schlüter®-RENO-RAMP is een profiel voor de traploze overgang van sterk belastbare tegelbekledingen op een aangrenzend lager gelegen bekledingsmateriaal. Een voegribje zorgt voor een vaste voegruimte tussen het profiel en de tegel.
   

<a name='reno-ramp-k'></a>Schlüter®-RENO-RAMP-K


Schlüter®-RENO-U/-RAMP/-RAMP-K

Film(en)

Hier vindt u alle beschikbare films over onze producten en de toepassingsgebieden.

 


Douche betegelen met lijnafvoergoot: middeninbouw
Douchetegels met lijnafwatering: wandinbouw
Uw contact bij Schlüter-Systems:

BENELUX bureau
Schlüter-Systems KG
Schotelven 28
B-2370 Arendonk
Tel. +32 (0)14 443080
Fax +32 (0)14 443081

image
Schrijf ons!

Hebt u een vraag of een suggestie?

Belangrijke aanvulling
tot onze producten en productvarianten vindt u hier:
Metalen oppervlakken
Metalen oppervlakken

'Metalen oppervlakken In één oogopslag: van 'roestvast staal' tot 'aluminium Toscaans brons'

Legenda voor de tabellen bij 'Varianten'

Voor een uniforme en duidelijke indeling van de tabellen gebruiken wij volgende symbolen en afkortingen:
image image image

= nieuwe producten

= ook leverbaar in 3 m

= radiusperforatie leverbaar  

 

Maatvoering:
H = Hoogte
L = Lengte
B = Breedte


Verpakking:
PL = Europallet
KV = Kistverpakking / doosverpakking
BV = Bundelverpakking (Voor alle profieltypes geldt een bundelverpakking van 10 stuks.)
P = Pakketverpakking
R = Rol
St. = Stuk