logo

Schlüter®-LIPROTEC-LLE

Toepassing en functie

Schlüter-LIPROTEC-LLE is een hoogwaardig draagprofiel uit geanodiseerd of kleurgecoat aluminium voor de plaatsing van verschillende Schlüter-LIPROTEC-ES LED-strips. Met dit profiel kan een accentverlichting worden gerealiseerd met een lineaire lichtstreep bij de overgang naar het plafond, in de wandbekleding en de hoeken van een kamer.

Als toebehoren zijn er bijpassende eindkappen en voor inbouw achteraf zijn er ook binnen- en buitenhoeken verkrijgbaar. Voor de verlichting wordt de gekozen Schlüter-LIPROTEC-ES LED-strip in het profiel gelijmd en met bijpassende diffusiescherm afgedekt. Bij alle profielen van de Schlüter-LIPROTEC-reeks zijn de toegepaste diffusieschermen en lichtbronnen ook in ingebouwde toestand vervangbaar.

Opmerking:
De verlichtingsset Schlüter-LIPROTEC-LLPE is een voorgemonteerde LED-module die bestaat uit een flexibele, volledig ommantelde LED-strip met een homogeen lichtbeeld en het opnameprofiel Schlüter-LIPROTEC-LLE (zie productfiche 15.8 Schlüter-LIPROTEC-LLP /-LLPM /-LLPE).


Schlüter®-LIPROTEC-LLE

Verwerking

Voor de montage van de lichttechniek en voor de planning en positionering van de bekabeling moeten de desbetreffende montagehandleidingen van Schlüter-LIPROTEC in acht worden genomen.

Schlüter-LIPROTEC-LLE kan direct tijdens het plaatsen van de tegels worden ingebouwd of achteraf met behulp van montagebeugels Schlüter-LIPROTEC-LLE-MK in de hoeken worden geplaatst.

Directe inbouw (tijdens de betegeling)

 1. Schlüter-LIPROTEC-LLE is geschikt voor tegeldiktes ≥ 8 mm.
 2. Daar waar het profiel geplaatst dient te worden, moet de tegellijm met een getande lijmkam worden aangebracht. Opmerking: Als het profiel als afsluiting aan een buitenhoek wordt aangebracht, moet de aangrenzende wand op 45° worden afgeschuind.
 3. De achterkant van het profiel moet volledig met tegellijm worden gevuld.
 4. Schlüter-LIPROTEC-LLE moet in het lijmbed worden gedrukt.
 5. Tussen de tegel en het profiel moet een voeg van ca. 1,5 mm worden vrijgelaten. De voegruimte moet volledig met voegmortel worden opgevuld.
 6. Gebruik voor gevoelige oppervlakken materiaal en gereedschap dat geen krassen of beschadigingen veroorzaakt. Verontreiniging door mortel of tegellijm moet meteen worden verwijderd.
 7. Voor het vormen van hoeken, profielen in verstek zagen.


Inbouw achteraf (met montagebeugels Schlüter-LIPROTEC-LLE-MK)

 1. De sleufgat-uitsparingen in de montagebeugels Schlüter-LIPROTEC-LLE-MK moeten worden afgetekend op de wand. Met een boor (Ø 5 mm) moeten 35 mm diepe gaten voor de bijgevoegde pluggen worden geboord. Opmerking: Wij raden een bevestigingsafstand tussen de montagebeugels ≤ 50 cm aan. Bij kortere profielstukken moeten ten minste 2 montagebeugels worden gebruikt.
 2. Het profiel Schlüter-LIPROTEC-LLE moet vervolgens gelijkmatig in de montagebeugels worden gedrukt. Opmerking: Voor een betere grip van de profielen kunnen de montagebeugels met een tang precies op de juiste plaats worden gezet.
 3. In een hoek moeten de profielen zo worden ingekort dat de binnenste profielvlakken tegen elkaar liggen. De diffusieschermen moeten ca. 9 mm aan beide zijden met geschikt gereedschap worden ingekort, waarna het hoekstuk kan worden geplaatst; zie afb. „inbouw achteraf: hoeken“. Opmerking: In ingebouwde toestand kan er in de hoeken een dunne lichtstraal zichtbaar zijn. Dit kan worden verholpen door een geschikt afdichtmateriaal aan te brengen.
 4. De kabeldoorvoeringen worden voorzien aan de uiteinden van het profiel, daar waar een hoek moet worden gevormd.

Schlüter®-LIPROTEC-LLE

Materiaal

Schlüter-LIPROTEC-LLE is leverbaar in de volgende materiaaluitvoeringen:

Profiel:

 • AE = Alu. bruut mat geanodiseerd
 • AC = Alu. met kleurcoating

Diffusiescherm:

 • PMMA = Polymethylmethacrylaat

Materiaaleigenschappen en toepassingsgebieden:

De bruikbaarheid van het profiel bij chemische of mechanische belastingen moet voor de desbetreffende toepassing worden bepaald. Hieronder kunnen slechts enkele algemene richtlijnen worden gegeven.

Schlüter-LIPROTEC-LLE (aluminium geanodiseerd): Het oppervlak van het aluminium is veredeld met een anodisatielaag die niet meer verandert bij normaal gebruik. Zichtbare oppervlakken moeten worden beschermd tegen schurende of krassende belastingen. Aluminium is gevoelig voor alkalische invloeden.

Cementhoudende materialen werken in combinatie met vocht alkalisch en kunnen, afhankelijk van de concentratie en de inwerkingsduur, tot corrosie leiden (vorming van aluminiumhydroxide).

Daarom moet mortel- of voegmateriaal op het zichtbare oppervlak onmiddellijk worden verwijderd en mogen vers geplaatste bekledingen niet met folie worden afgedekt. Het profiel moet over het volledige oppervlak in de contactlaag van de tegel worden ingebed, zodat er zich geen water kan ophopen in de holle ruimten.

Schlüter-LIPROTEC-LLE (aluminium met kleurcoating): Het aluminium is voorbehandeld (gechromateerd) en gecoat met polyurethaan-poederlak. De coating is kleurvast, UV- en weerbestendig. De zichtbare oppervlakken moeten worden beschermd tegen schurende of krassende belasting.


Schlüter®-LIPROTEC-LLE

Opmerking

Schlüter-LIPROTEC-LLE vergt geen speciaal onderhoud of bijzondere verzorging. Voor gevoelige oppervlakken mogen geen schurende reinigingsmiddelen worden gebruikt. Beschadigingen aan de anodisatielaag kunnen enkel worden hersteld door ze te overlakken. Geen enkel reinigingsmiddel mag zoutzuur of fluorwaterstofzuur bevatten.

Alcohol (bijv. spiritus) en reinigingsmiddelen met een tensidegehalte van > 5% kunnen het diffusiescherm beschadigen.

De geringe warmteontwikkeling van de in het profiel geplaatste Schlüter-LED-strip kan leiden tot verschillende uitzettingen van het profiel en het gebruikte diffusiescherm. Achteraf aangebrachte profielen met montagebeugels Schlüter-LIPROTEC-LLE-MK zijn, incl. hoeken en eindkappen, volledig herbruikbaar en kunnen op een andere plaats opnieuw worden aangebracht.


Schlüter®-LIPROTEC-LLE

Varianten


Schlüter®-LIPROTEC-LLE

Schlüter-LIPROTEC-LLE is een hoogwaardig draagprofiel van geanodiseerd of kleurgecoat aluminium voor de plaatsing van verschillende Schlüter-LIPROTEC-ES LED-strips. Met het profiel kan in de wandhoeken een accentverlichting worden gerealiseerd. Dit betreft zowel binnen- als buitenhoeken, en zowel horizontaal als verticaal. Dankzij de bijpassende elementen kan ook doorlopend om de hoeken heen worden gewerkt. Het profiel kan met een clipsysteem eenvoudig op elke geschikte ondergrond of in tegellijm worden bevestigd. Voor de verlichting wordt de gekozen LED strip Schlüter-LIPROTEC-ES in het profiel gelijmd en met het bijbehorende diffusiescherm afgedekt.

Schlüter®-LIPROTEC-LLE

Opmerking:
Schlüter-LIPROTEC-LLE kan met de volgende LED-strips worden uitgerust:

 • LT ES 11 - warm wit 3400 K
 • LT ES 21 - neutraal wit 4900 K
 • LT ES 9 - regelbaar RGB+W

Schlüter®-LIPROTEC-LLE-AC


Schlüter®-LIPROTEC-WSI


Schlüter®-LIPROTEC-LLE/EK

Opmerking:
Eindkappen incl. bevestigingsschroeven


Schlüter®-LIPROTEC-LLE-AC/EK


Schlüter®-LIPROTEC-LLE/E

Opmerking:

De buiten- en binnenhoeken zijn uitsluitend geschikt voor horizontale montage langs de wand. Het profiel mag niet in de tegelbekleding worden opgenomen.


Schlüter®-LIPROTEC-LLE/I


Schlüter®-LIPROTEC-LLE-AC/E


Schlüter®-LIPROTEC-LLE-AC/I


Schlüter®-LIPROTEC-LLE/MK

Opmerking:
Montagebeugel incl. bevestigingsmateriaal; de bevestiging van een montagebeugel wordt aanbevolen om de 50 cm.


Schlüter®-LIPROTEC-LLE


Uw contact bij Schlüter-Systems:

BENELUX bureau
Schlüter-Systems KG
Schotelven 28
B-2370 Arendonk
Tel. +32 (0)14 443080
E-mail: benelux@schlueter.de

image
Schrijf ons!

Hebt u een vraag of een suggestie?

Belangrijke aanvulling
tot onze producten en productvarianten vindt u hier:
Metalen oppervlakken
Metalen oppervlakken

'Metalen oppervlakken In één oogopslag: van 'roestvast staal' tot 'aluminium Toscaans brons'

Legenda voor de tabellen bij 'Varianten'

Voor een uniforme en duidelijke indeling van de tabellen gebruiken wij volgende symbolen en afkortingen:
image image image

= nieuwe producten

= ook leverbaar in 3 m

= radiusperforatie leverbaar  

 

Maatvoering:
H = Hoogte
L = Lengte
B = Breedte


Verpakking:
PL = Europallet
KV = Kistverpakking / doosverpakking
BV = Bundelverpakking (Voor alle profieltypes geldt een bundelverpakking van 10 stuks.)
P = Pakketverpakking
R = Rol
St. = Stuk 


image
Schlüter®-LIPROTEC LichtProfielTechniek
Alle informatie over het afzonderlijke verlichtingssysteem met de modernste LED-lichttechniek en de bewezen Schlüter-profieltechniek.