logo

Schlüter®-TROBA-LEVEL

Toepassing en functie

Schlüter-TROBA-LEVEL is een voorgemonteerd, combineerbaar tegeldragersysteem, waarmee opbouwhoogtes tussen 3 mm en ruim 1 meter mogelijk zijn. Dit betekent dat alle hellingspercentages van 0% tot 10% genivelleerd kunnen worden. De plaatelementen kunnen eenvoudig los worden geplaatst op balkons, terrassen, dakterrassen en andere begaanbare oppervlakken. Op deze manier is er steeds toegang tot de onderliggende leidingen en afwatering.

Informatie over de mogelijke combinaties en andere opmerkingen vindt u onder "Technische gegevens".

Het water dat op de afgewerkte bekleding terechtkomt, kan langs de open voegen van de plaatelementen afvloeien naar de met afschot uitgevoerde afdichting van het terras.

Van daaruit wordt het insijpelwater drukloos naar de afwatering gevoerd. De stapelbare tegeldragers Schlüter-TROBA-LEVEL-PL 10 zijn bedoeld voor het op gelijke hoogte plaatsen van zelfdragende plaatelementen. Ze zijn 10 mm hoog, gemaakt van een speciale, geluidsreducerende kunststof en kunnen direct op de afdichting worden geplaatst. De elastische, 3 mm dikke voegribben maken een homogeen voegraster mogelijk en kunnen horizontale bewegingen in de bekleding opnemen.

Vanaf een opbouwhoogte van 50 mm kan de hoogte-adapter Schlüter-TROBA-LEVEL-PLA 30 worden gebruikt. Hiervan kunnen er één of meer tussen twee TROBA-LEVEL-PL 10 tegeldragers worden geplaatst.

Schlüter-TROBA-LEVEL-AP 1 nivelleerplaatjes dienen om plaatelementen in verschillende hoogtesituaties nauwkeurig af te stemmen. Doordat er maximaal 10 TROBA-LEVEL-AP 1 plaatjes per tegelhoek kunnen worden geplaatst, kunnen verschillende tegeldiktes of oneffenheden worden genivelleerd.

Schlüter-TROBA-LEVEL-PLV 60 is een voorgemonteerde, draaibare tegeldrager, die met een verstelring en twee in tegengestelde richtingen draaiende schroefdraden tussen 60 en 130 mm kan worden afgesteld. De schroefdraad van TROBA-LEVEL-PLV 60 heeft een uitdraaibescherming alsook een trillingsrem.

Op de tegeldrager zijn 3 mm dikke voegribben geplaatst en tevens een extra randafstandshouder. Afhankelijk van de ondergrond kan Schlüter-TROBA-LEVEL-LV 3 voor een correcte lastverdeling in combinatie met TROBA-LEVEL-PL 10 en TROBA-LEVEL-PLA 30 worden geplaatst. TROBA-LEVEL-LV 3 kan tevens bij zeer geringe opbouwhoogtes als zelfstandige tegeldrager in combinatie met TROBA-LEVEL-AP 1 worden gebruikt. TROBA-LEVEL-LV 3 beschikt over 3 mm dikke voegribben.

De hoogte-adapter Schlüter-TROBA-LEVEL-PLA 70 wordt met het hele schroefdraaddeel in de bodemplaat van TROBA-LEVEL-PLV 60 gedraaid. De schroefdraad van TROBA-LEVEL-PLA 70 heeft een uitdraaibeveiliging alsook een trillingsrem.


Schlüter®-TROBA-LEVEL

Verwerking

Alvorens met de verwerking te beginnen, moeten de plaatsingsvoorschriften van de tegelfabrikant en de nationale richtlijnen van de afzonderlijke landen (DIN-normen, informatiebladen, etc.) in acht worden genomen.

De ontwerpgegevens met betrekking tot het afschot, de drukbelastbaarheid van de gebruikte isolatiematerialen en de afdichtingsstoffen (dakbedekking) moeten worden gecontroleerd.

De plaatelementen kunnen in elk gewenst patroon worden gelegd (houd rekening met de instructies van de fabrikant).

Opmerking:
De plaatelementen kunnen in overeenstemming met de geldende voorschriften zonder afschot worden gelegd. Door de losse plaatsing moet rekening worden gehouden dat eenzijdige belastingen of hoekbelastingen kunnen leiden tot bewegingen in de tegelbekleding.

Aanbeveling:
Voor een constructieve speelruimte raden wij aan met een tegeldragerhoogte van ten minste 10 mm te beginnen. Voor een volvlakkige bescherming van de afdichting adviseren wij de drainagematten Schlüter-TROBA-PLUS of Schlüter-DITRA-DRAIN. Wij raden aan een legplan te maken, zodat er een gelijkmatig voegenbeeld ontstaat.

 1. De ondergrond moet voldoende draagkrachtig zijn met een aanbevolen afschot van minimaal 1,5 - 2,0%. Houd rekening met de instructies van de fabrikant met betrekking tot de draagkracht van de plaatelementen. Indien nodig, moeten er extra tegeldragers worden geplaatst.
  1a. Met TROBA-LEVEL kunnen terrastegels in verschillende hellende situaties worden geplaatst. Voor het bepalen van het aantal tegeldragers en terrastegels kunt u gebruik maken van de calculator op onze homepage.
  1b. Een eerste indicatie van het aantal ondersteuningspunten wordt weergegeven door legplan 1b; in principe moet op het hoogste punt met de betegeling worden begonnen. Legplan: Eerste tegel = 4 ondersteuningspunten Randtegels = 2 ondersteuningspunten Middentegels = 1 ondersteuningspunt
 2. TROBA-LEVEL-PL 10 tegeldragers (10 mm) kunnen worden gestapeld door ze 90° te draaien.
 3. Vanaf 50 mm opbouwhoogte kunnen de TROBA-LEVEL-PLA 30 vulstukken (elk 30 mm) tussen twee TROBA-LEVEL-PL 10 tegeldragers worden geplaatst.
 4. Nivelleren van het afschot: controleer met een waterpas hoeveel TROBA-LEVEL-AP 1 nivelleerplaatjes (van elk 1 mm) op elkaar moeten worden gestapeld. Als er meer dan negen TROBA-LEVEL-AP 1 nivelleerplaatjes nodig zijn, moet in plaats daarvan een extra TROBA-LEVEL-PL 10 tegeldrager (10 mm) worden gebruikt. TROBA-LEVEL-AP 1 nivelleerplaatjes (1 mm) moeten aan de zijkant worden vastgeklikt.
 5. Let op de legrichting.
 6. Blijf TROBA-LEVEL-AP 1 nivelleerplaatjes op elkaar stapelen tot het niveau van de tegel ernaast is bereikt.
 7. Rand-tegeldragers kunnen tot aan de benodigde opbouwhoogte worden gestapeld door ze 90° te draaien. De TROBA-LEVEL-PL 10 tegeldrager (10 mm) kan aan de rand of de hoeken worden gehalveerd of in vieren worden gedeeld (tegelbreedte ten minste 60 mm). Snijd hiertoe eerst de tegeldrager in met een snijmes, breek hem vervolgens en snijd de niet benodigde voegribben af. Bedenk vóór het snijden welke helften bij elkaar passen.
 8. Randuitvoering vanaf 50 mm opbouwhoogte. (ook bij holvormige randafwerking) Vanaf een opbouwhoogte van 60 mm moeten de uitstekende voegribben worden ingekort.
 9. Hoekuitvoering vanaf 50 mm opbouwhoogte. (ook bij holvormige randafwerking) Vanaf een opbouwhoogte van 60 mm moeten de uitstekende voegribben worden ingekort.
 10. Vanaf 60 mm opbouwhoogte kunnen ook de draaibare TROBA-LEVEL-PLV 60 tegeldragers worden geplaatst. Door aan het instelwiel te draaien, kunnen de afzonderlijke tegeldragers variabel tot een hoogte van 130 mm omhoog worden geschroefd.
 11. Indien nodig, kan een kleine nivellering of hellingcompensatie worden bereikt met Schlüter-TROBA-LEVEL-AP 1 nivelleerplaatjes (zie afb. 6).
 12. Bij een vereiste opbouwhoogte van meer dan 130 mm kan de TROBA-LEVEL-PLV 60 tegeldrager worden gecombineerd met de TROBA-LEVEL-PLA 30 en met de TROBA-LEVEL-PL 10 tegeldragers.
 13. Door maximaal vier TROBA-LEVEL-PLV 60 tegeldragers te stapelen, zijn alle opbouwhoogtes van 60 tot 520 mm mogelijk. De tegeldragers moeten steeds aan elkaar worden vastgezet.
 14. Randuitvoering/hoekuitvoering:
  Zaag de bodemplaat langs de snijmarkering aan de onderzijde af en klap de wandafstandhouder omhoog (zie markering afb. 14). Sla de niet-benodigde voegribben eraf. De minimale tegelbreedte is 85 mm.
 15. Verlenging:
  Met TROBA-LEVEL-PLA 70 (H = 70 mm) kunnen sneller grotere hoogtes worden bereikt. Deze adapters moeten helemaal in de bodemplaat van TROBA-LEVEL-PLV 60 worden gedraaid. Schlüter®-TROBA-LEVELPLA 70 is niet bedoeld voor nivellering. Let er bij het bevestigen van Schlüter- BARA-RHA op dat de aanwezige afwateringsopeningen in het draagprofiel niet worden afgedekt.
 16. Voor een goede lastverdeling zijn optioneel de tegeldragers TROBA-LEVEL-LV 3 (Ø 200 mm, hoogte 3 mm) verkrijgbaar. Deze kunnen worden gecombineerd met TROBA-LEVEL-PL 10 en TROBA-LEVEL-PLA 30. Met de tegeldrager TROBA-LEVEL-LV 3 zijn ook lage opbouwhoogtes mogelijk - er is een nauwkeurige nivellering mogelijk met de TROBA-LEVEL-AP 1 nivelleerplaatjes. TROBA-LEVEL-LV 3 kan worden doorgesneden en heeft 3 mm dikke voegribben voor een gelijkmatig voegraster.
 17. Bescherming van de afdichting:
  Bij hoge beschermingsvoorschriften moeten de bodemplaten van TROBA-LEVEL-PLV 60 of TROBA-LEVEL-LV 3 in de inkepingen van de TROBA-LEVEL-PLS 6 beschermer (H = 6 mm) worden vastgezet. Bij PVC-afdichtingen moet de aluminium scheidingslaag van de beschermer aan de onderzijde worden geplaatst. Als de tegeldrager TROBA-LEVEL-PL 10 wordt gebruikt, moet deze in het midden van de beschermer worden geplaatst.

Product Image Tables 63835


Schlüter®-TROBA-LEVEL

Materiaal

TROBA-LEVEL systeemproducten bestaan uit PE- of PP-materiaal.

De beschermer Schlüter-TROBA-LEVELPLS 6 is gemaakt van rubbergranulaat met aan één zijde een aluminiumlaag.

Alle producten zijn UV-bestendig, onrotbaar, recyclebaar, fysiologisch zonder bezwaar en compatibel met bitumen.

Ze zijn temperatuurbestendig van -40 °C tot +100 °C.

Materiaaleigenschappen en toepassingsgebieden:
TROBA-LEVEL dient voor een verhoogde opbouw van zelfdragende plaatelementen op balkons, terrassen, dakterrassen en andere begaanbare oppervlakken.

TROBA-LEVEL kan op elke gewenste afdichting worden geplaatst. Meer informatie vindt u onder "Technische gegevens".


Schlüter®-TROBA-LEVEL

Opmerking

TROBA-LEVEL systeemproducten vergen geen speciale reiniging of onderhoud.


Schlüter®-TROBA-LEVEL

Varianten


Schlüter®-TROBA-LEVEL-PL 10

Schlüter®-TROBA-LEVEL-PL 10 zijn stapelbare tegeldragers, waarmee plaatelementen, ongeacht de afmeting en dikte, op hoogte geplaatst kunnen worden. Ze zijn gemaakt van een speciaal, geluidsreducerende kunststof en kunnen direct op de afdichting worden geplaatst. De 3 mm dikke voegribben maken een homogeen voegraster mogelijk en kunnen bewegingen in de ondergrond opnemen. Schlüter®-TROBA-LEVEL-PL 10 kunnen tot een hoogte van 200 mm op elkaar worden geplaatst en zijn te combineren met andere tegeldragers uit de productserie.

Schlüter®-TROBA-LEVEL-PL 10


Schlüter®-TROBA-LEVEL-PLA 30

Schlüter®-TROBA-LEVEL-PLA 30 zijn vulstukken voor verhoogde opbouw van plaatelementen. Bij een opbouwhoogte vanaf 50 mm kunnen er een of meerdere Schlüter®-TROBA-LEVEL-PLA 30-adapters tussen twee Schlüter®-TROBA-LEVEL-PL 10-tegeldragers worden geplaatst. Schlüter®-TROBA-LEVEL-PLA 30 kunnen tot een hoogte van 300 mm op elkaar worden geplaatst en zijn te combineren met andere tegeldragers uit de productserie.

Schlüter®-TROBA-LEVEL-PLA 30


Schlüter®-TROBA-LEVEL-AP 1

Schlüter®-TROBA-LEVEL-AP 1 nivelleerplaatjes dienen om plaatelementen in verschillende hoogtesituaties nauwkeurig af te stemmen. Afwijkende tegeldiktes, oneffenheden in de ondergrond of lichte hoogteverschillen kunnen tot 10 mm per tegelhoek worden genivelleerd.

Schlüter®-TROBA-LEVEL-AP 1

Pakket = 250 st.


Schlüter®-TROBA-LEVEL-PLV 60

Schlüter®-TROBA-LEVEL-PLV 60 is een draaibare tegeldrager, die met een verstelring en twee in tegengestelde richtingen draaiende schroefdraden tussen 60 en 130 mm kan worden afgesteld. Vanwege de identieke tegelopname aan de bovenzijde (Ø 120 mm) is individueel stapelen in combinatie met de Schlüter®-TROBA-LEVEL-PL 10 en -PLA 30 mogelijk. Indien nodig, is een nauwkeurige afstemming en hoogtenivellering mogelijk met de Schlüter®-TROBA-LEVEL-AP 1-nivelleerplaatjes. Er kunnen twee of meer Schlüter®-TROBA-LEVEL-PLV 60 op elkaar worden geplaatst om een opbouwhoogte van maximaal 520 mm te verkrijgen. Op de tegeldrager zijn 3 mm dikke voegribben geplaatst en tevens een extra randafstandshouder.

Schlüter®-TROBA-LEVEL-PLV 60


Schlüter®-TROBA-LEVEL-LV 3

Schlüter®-TROBA-LEVEL-LV 3 zijn lastverdelende tegeldragers die in combinatie met Schlüter®-TROBA-LEVEL-PL 10, -PLA 30 en -AP 1 worden gebruikt. Met deze tegeldrager is ook een dunne opbouwhoogte mogelijk. Schlüter®-TROBA-LEVEL-LV 3 kan worden doorgesneden en heeft 3 mm dikke voegribben.

Schlüter®-TROBA-LEVEL-LV 3


Schlüter®-TROBA-LEVEL-PLA 70

Schlüter®-TROBA-LEVEL-PLA 70 zijn vulstukken voor verhoogde opbouw van plaatelementen. Ze worden in de bodemplaat van de Schlüter®-TROBA-LEVEL-PLV 60 vastgeschroefd.

Schlüter®-TROBA-LEVEL-PLA 70


Schlüter®-TROBA-LEVEL-PLS 6

Schlüter®-TROBA-LEVEL-PLS 6 zijn beschermers van rubbergranulaat ter bescherming van de afdichting. De bodemplaten van de Schlüter®-TROBA-LEVEL-PLV 60 en de Schlüter®-TROBA-LEVEL-LV 3 worden in de inkepingen in de Schlüter®-TROBA-LEVEL-PLS 6-beschermer (6 mm) vastgezet. Bij PVC-afdichtingen moet de aluminium scheidingslaag van de beschermer aan de onderzijde worden geplaatst. Als Schlüter®-TROBA-LEVEL-PL 10 wordt gebruikt, moet deze in het midden van de beschermer worden geplaatst.

Schlüter®-TROBA-LEVEL-PLS 6

Pakket = 10 st.


Schlüter®-TROBA-LEVEL


Schlüter®-TROBA-LEVEL

Film(en)

Hier vindt u alle beschikbare films over onze producten en de toepassingsgebieden.


La solution pour les balcons et terrasses : les supports de dalles Schlüter®-TROBA-LEVEL
Uw contact bij Schlüter-Systems:

BENELUX bureau
Schlüter-Systems KG
Schotelven 28
B-2370 Arendonk
Tel. +32 (0)14 443080
E-mail: benelux@schlueter.de

image
Schrijf ons!

Hebt u een vraag of een suggestie?

Belangrijke aanvulling
tot onze producten en productvarianten vindt u hier:

Legenda voor de tabellen bij 'Varianten'

Voor een uniforme en duidelijke indeling van de tabellen gebruiken wij volgende symbolen en afkortingen:
image image image

= nieuwe producten

= ook leverbaar in 3 m

= radiusperforatie leverbaar  

 

Maatvoering:
H = Hoogte
L = Lengte
B = Breedte


Verpakking:
PL = Europallet
KV = Kistverpakking / doosverpakking
BV = Bundelverpakking (Voor alle profieltypes geldt een bundelverpakking van 10 stuks.)
P = Pakketverpakking
R = Rol
St. = Stuk