logo

Schlüter®-DECO

Toepassing en functie

Schlüter-DECO is een profiel met een 6 mm breed zichtbaar vlak voor de decoratieve afwerking van voegen in tegelbekledingen die, afgezien van het klassieke functionele aspect, bovendien een esthetische rol moeten vervullen, zoals bijv. in tentoonstellingsruimten, modelgebouwen, galerijen of op beursstanden. Schlüter-DECO is ook geschikt voor het begrenzen van bekledingen of het scheiden van verschillende bekledingstypes, zoals bijv. de overgang van tegels op tapijt of parket.

Schlüter-DECO heeft een tweeledige functie: het verfraaien van de tegelbekledingen enerzijds, en het beschermen van de randen tegen mechanische beschadigingen anderzijds.

Schlüter-DECO-M en -MC kunnen ook als uitwendige hoeken in wandbekleding worden gebruikt. Voor een eenvoudige en mooi gevormde verbinding van de DECO-MC-profielen aan de buitenhoeken, zijn bijpassende vormstukken verkrijgbaar.


Schlüter®-DECO

Verwerking

 1. Schlüter-DECO kiezen in functie van de dikte van de tegels.
 2. Daar waar de tegelbekleding wordt begrensd of een voeg optisch wordt opgewaardeerd, moet de tegellijm met een getande lijmkam worden aangebracht.
 3. Schlüter-DECO moet met het trapeziumvormig geperforeerde bevestigingsvlak in het lijmbed worden gedrukt en uitgelijnd.
 4. Het trapeziumvormig geperforeerde bevestigingsvlak moet volledig met tegellijm worden ingestreken en alle holle ruimtes van het profiel moeten worden opgevuld.
 5. De aangrenzende tegels moeten stevig worden ingedrukt en zo worden uitgelijnd dat de bovenste rand van het profiel gelijk valt met de tegels (het profiel mag in geen geval boven het bekledingsoppervlak uitsteken, beter is tot 1 mm eronder). De tegels moeten ter hoogte van het profiel vol in de tegellijm worden gelegd.
 6. Een voeg van ca. 2 mm tussen het profiel en de tegels moet worden vrijgelaten en volledig met voegmortel worden opgevuld.

Schlüter®-DECO

Materiaal

Schlüter-DECO is leverbaar in de volgende uitvoeringen:

 • E = Roestvast staal V2A (materiaalnr. 1.4301 = AISI 304)
 • MC = Messing verchroomd
 • A = Aluminium
 • M = Messing
 • AE = Alu. bruut mat geanodiseerd

Materiaaleigenschappen en toepassingsgebieden

De toepasbaarheid van het voorziene materiaaltype moet in specifieke gevallen worden getoetst aan de te verwachten chemische, mechanische of andere belastingen.

Schlüter-DECO-M zijn profielen uit messing en bestand tegen nagenoeg alle chemicaliën die in combinatie met een tegelbekleding kunnen optreden. Bij messing vormt zich onder inwerking van lucht een oxidelaag op de vrije zichtbare vlakken, waardoor het oppervlak donkerder wordt. De inwerking van vocht of agressieve invloeden kan leiden tot sterke oxidatie of vorming van vlekken op het oppervlak. Op hun onbehandelde oppervlakken zijn lichte productiesporen onvermijdbaar.

Schlüter-DECO-MC leent zich uitstekend voor bekledingen, bijv. in combinatie met verchroomde armaturen in badkamers. De zichtbare oppervlakken moeten worden beschermd tegen schurende of krassende voorwerpen. Verwijder mortel of voegmateriaal onmiddellijk.

Schlüter-DECO-E wordt vervaardigd uit stroken roestvast staal V2A (materiaaltype 1.4301). Daardoor wijkt de structuur van het profiel lichtjes af van dat van de uitvoeringen uit getrokken messing of aluminium. Roestvast staal leent zich speciaal voor toepassingen waarin het materiaal bestand moet zijn tegen zowel hoge mechanische belastingen als chemicaliën, door bijv. zuren of alkalische invloeden, schoonmaakmiddelen, enz. Ook roestvast staal is niet bestand tegen elke chemische belasting, zoals zout- en vloeizuren of bepaalde chloor- en zout bronwaterconcentraties. Dit geldt in sommige gevallen ook voor zoutwater zwembaden. Te verwachten bijzondere belastingen moeten daarom vooraf worden gecontroleerd.

Schlüter-DECO-A zijn profielen uit aluminium. Op hun onbehandelde oppervlakken zijn lichte productiesporen onvermijdbaar. Ze moeten bij een te verwachten chemische belasting worden gecontroleerd op hun geschiktheid. Aluminium is gevoelig voor alkalische invloeden. De combinatie van cement en vocht heeft een alkalische werking en kan naargelang de concentratie en de inwerkingsduur tot corrosie leiden (vorming van aluminiumhydroxide). Daarom moeten mortel en voegmateriaal aan de zichtbare oppervlakken onmiddellijk worden verwijderd. Het profiel moet over het volledige oppervlak in de contactlaag van de tegel worden ingebed, zodat er geen alkalisch water in de holle ruimten kan ophopen.

Schlüter-DECO-AE uit geanodiseerd aluminium heeft door de anodisatielaag een veredeld oppervlak, dat bij normaal gebruik niet meer verandert. Het oppervlak kan worden beschadigd door agressieve stoffen of schurende belasting. Aluminium is gevoelig voor alkalische invloeden. Cementhoudende materialen hebben in combinatie met vocht een alkalische werking en kunnen, afhankelijk van de concentratie en de inwerkingsduur, tot corrosie leiden (vorming van aluminiumhydroxide). Daarom moet mortel of voegmateriaal aan het zichtbare oppervlak onmiddellijk worden verwijderd en mogen vers geplaatste bekledingen niet met folie worden afgedekt. Het profiel moet over het volledige oppervlak in de contactlaag van de tegel worden ingebed, zodat er geen water in de holle ruimten kan ophopen.


Schlüter®-DECO

Opmerking

Schlüter-DECO vergt geen speciale reiniging of onderhoud. Gebruik geen schurende reinigingsmiddelen voor gevoelige oppervlakken. De oxidatielaag op messing of aluminium kan met een in de handel verkrijgbaar poetsmiddel worden verwijderd, maar vormt zich na verloop van tijd opnieuw. Beschadigingen aan de anodisatielaag kunnen enkel worden hersteld door ze te overlakken. Roestvast staal krijgt een glanzend oppervlak door behandeling met chroompolish of vergelijkbare producten. Oppervlakken uit roestvast staal, die worden blootgesteld aan de buitenlucht of aan agressieve invloeden, moeten regelmatig met een zacht reinigingsmiddel worden schoongemaakt. Door regelmatig schoonmaken behoudt het roestvast staal niet alleen zijn oorspronkelijk uiterlijk, maar is er ook minder kans op corrosie. Voor alle reinigingsmiddelen geldt dat ze vrij moeten zijn van zout- en vloeizuren.

Vermijd contact met andere metalen zoals normaal staal, omdat dat roest van buitenaf kan veroorzaken. Dit geldt ook voor gereedschap zoals plamuurmes of staalwol om bijv. mortelresten te verwijderen. Indien nodig kan reinigingspolish voor roestvast staal Schlüter-CLEAN-CP worden gebruikt.


Schlüter®-DECO

Productoverzicht:


Schlüter-DECO-A


Schlüter-DECO-AC


Schlüter-DECO-AC MyDesign

Dit product behoort in verschillende varianten tot ons nieuwe MyDesign-programma. Wij printen uw favoriete design op profielen. U vindt alle informatie, bijvoorbeeld over het bestelproces, op onze MyDesign-website.

Schlüter-DECO-AC MyDesign


Schlüter-DECO-AE


Schlüter-DECO-E


Schlüter-DECO-M


Schlüter-DECO-MC


Schlüter®-DECO


Uw contact bij Schlüter-Systems:

BENELUX bureau
Schlüter-Systems KG
Schotelven 28
B-2370 Arendonk
Tel. +32 (0)14 443080
E-mail: benelux@schlueter.de

image
Schrijf ons!

Hebt u een vraag of een suggestie?

Belangrijke aanvulling
tot onze producten en productvarianten vindt u hier:
Metalen oppervlakken
Metalen oppervlakken

'Metalen oppervlakken In één oogopslag: van 'roestvast staal' tot 'aluminium Toscaans brons'

Legenda voor de tabellen bij 'Varianten'

Voor een uniforme en duidelijke indeling van de tabellen gebruiken wij volgende symbolen en afkortingen:
image image image image

= easycut

= easyfill

= radiusperforatie leverbaar

= ook leverbaar in 3 m

 

Maatvoering:
H = Hoogte
L = Lengte
B = Breedte


Verpakking:
PL = Europallet
KV = Kistverpakking / doosverpakking
BV = Bundelverpakking (Voor alle profieltypes geldt een bundelverpakking van 10 stuks.)
P = Pakketverpakking
R = Rol
St. = Stuk 


Schlüter®-Profielen met Radiusperforatie
Schlüter®-Profielen met Radiusperforatie

Schlüter®-RUMA
Schlüter®-RUMA

Schlüter®-RUMA is een toestel om profielen.