logo

Schlüter®-DESIGNLINE

Toepassing en functie

Schlüter®-DESIGNLINE is een sierstrip waarmee binnenshuis aantrekkelijke accenten in de wandbekledingen kunnen worden gelegd.

De profielreeks is te combineren met de overeenkomstige Schlüter®-RONDEC of QUADEC-profielen voor uitwendige hoeken in wandbekledingen.

Schlüter®-DESIGNLINE beschikt over een 25 mm breed zichtbaar vlak en is aan de zijkanten 6 mm dik. Dit betekent dat tegelbekledingen vanaf 6 mm dikte kunnen worden gecombineerd met deze profielen. Bij dikkere tegels wordt extra tegellijm achter het profiel aangebracht.


Schlüter®-DESIGNLINE

Verwerking

 1. Schlüter®-DESIGNLINE kan worden gecombineerd met tegels vanaf 6 mm dikte.
 2. Plaats de tegels tot waar Schlüter®-DESIGNLINE als decoratieve strip moet komen. Breng vervolgens voldoende tegellijm aan op de wand, of strijk de achterzijde van Schlüter®-DESIGNLINE in met tegellijm en druk vervolgens het profiel zó ver in de tegellijm tot het oppervlak gelijk valt met het aangrenzende tegelvlak.
 3. Nu kan de volgende aangrenzende tegelrij worden geplaatst.
 4. De tegel wordt tegen de zijdelingse voegrib gelegd, zodat een regelmatige voeg van 1,5 mm ontstaat. Bij profielen van roestvast staal wordt een voeg van 1,5 mm vrijgelaten. Vul de voegen ten slotte volledig op met voegspecie.
 5. Gebruik voor gevoelige oppervlakken materiaal en gereedschap dat geen krassen of beschadigingen veroorzaakt. Vervuiling door mortel of tegellijm moet (zeker op aluminium) meteen worden verwijderd.

Schlüter®-DESIGNLINE

Materiaal

Schlüter®-DESIGNLINE is leverbaar in de volgende materiaaluitvoeringen:

 • E = Roestvast staal
  V2A glanzend (materiaalnr. 1.4301 = AISI 304)
 • EB = Roestvast staal geborsteld
 • ES = Roestvast staal gestructureerd
 • MC = Messing verchroomd
 • AE = Alu. bruut mat geanod
 • AK = Alu. koperkleurig mat geanod
 • AM = Alu. messingkleurig mat geanod
 • AT = Alu. titanium mat geanod
 • ACG = Alu. chroom glanzend geanod
 • AKG = Alu. koper glanzend geanod
 • AMG = Alu. messing glanzend geanod
 • ATG = Alu. titanium glanzend geanod
 • ACGB = Alu. chroom geborsteld geanod
 • AKGB = Alu. koper geborsteld geanod
 • AMGB = Alu. messing geborsteld geanod
 • ATGB = Alu. titanium geborsteld geanod.


Materiaaleigenschappen en toepassingsgebieden:
Schlüter®-DESIGNLINE is verkrijgbaar in een breed scala materialen en oppervlakken. De toepasbaarheid van het profiel moet in specifieke gevallen worden getoetst aan de te verwachten chemische of mechanische belastingen. Daarom kunnen hierna slechts enkele algemene richtlijnen worden gegeven.

Schlüter®-DESIGNLINE-E wordt vervaardigd uit stroken roestvast staal V2A (materiaaltype 1.4301 = AISI 304). Roestvast staal is vooral geschikt voor toepassingen die bestand moeten zijn tegen hoge mechanische belastingen, maar ook tegen chemicaliën, door bijv. zure of alkalische invloeden, reinigingsmiddelen, enz. Ook roestvast staal is niet bestand tegen elke soort chemische belasting, zoals zout- en vloeizuren of bepaalde chloor- en bronwaterconcentraties. Dit geldt in bepaalde gevallen ook voor zoutwater-zwembaden. Te verwachten bijzondere belastingen moeten daarom vooraf worden gecontroleerd.

Schlüter®-DESIGNLINE-MC (messing verchroomd) is bijzonder geschikt voor bekledingen, bijv. passend bij verchroomde armaturen in badkamers. Zichtbare oppervlakken moeten worden beschermd tegen schurende of krassende voorwerpen. Mortel of voegmateriaal onmiddellijk verwijderen.

Schlüter®-DESIGNLINE-AE/-ACG/-ACGB/ -AM/-AMG/-AMGB/-AK/-AKG/-AKGB/ -AT/-ATG/-ATGB (geanodiseerd aluminium): Het aluminium is veredeld door een anodisatielaag, die bij normaal gebruik niet meer verandert. Zichtbare oppervlakken moeten worden beschermd tegen schurende of krassende voorwerpen. Aluminium is gevoelig voor alkalische invloeden. De combinatie van cementhoudende materialen en vocht heeft een alkalische uitwerking en kan naargelang de concentratie en de inwerkingsduur, tot corrosie leiden (vorming van aluminiumhydroxide).

Daarom moet mortel of voegmateriaal aan het zichtbare oppervlak onmiddellijk worden verwijderd en mogen vers geplaatste bekledingen niet met folie worden afgedekt. Plaats het profiel over het volledige oppervlak in de contactlaag van de tegel, zodat in de holle ruimten zich geen water kan ophopen.


Schlüter®-DESIGNLINE

Opmerking

Het profiel vergt geen speciale reiniging en/ of onderhoud. Voor gevoelige oppervlakken mogen geen schurende reinigingsmiddelen worden gebruikt.

Beschadigingen van de anodisatielaag kunnen enkel worden hersteld door ze te overlakken. Door de behandeling met chroomglans of dergelijke krijgt roestvrij staal een glanzend oppervlak. Oppervlakken uit roestvast staal, die worden blootgesteld aan de lucht of aan agressieve invloeden, moeten periodiek met een zacht reinigingsmiddel worden schoongemaakt. Door regelmatig schoonmaken, behoudt het roestvast staal niet alleen zijn oorspronkelijk uiterlijk, maar is er ook minder kans op corrosie.

Voor alle reinigingsmiddelen geldt dat ze vrij moeten zijn van zout- en vloeizuren.

Het contact met andere metalen, zoals bijv. normaal staal, moet worden vermeden, omdat dit kan leiden tot roestvorming. Dit geldt ook voor gereedschap zoals spatel of staalwol om bijv. mortelresten mee te verwijderen. Indien nodig kan reinigingspolish voor roestvast staal Schlüter®-CLEAN-CP worden gebruikt.


Schlüter®-DESIGNLINE

Producten


Opmerking: Voor Schlüter®-DESIGNLINE passen alle RONDEC en QUADEC-oppervlakken met het vergelijkbare Art.-No. bij elkaar.

Schlüter-DESIGNLINE-E


Schlüter-DESIGNLINE-EB


Schlüter®-DESIGNLINE-ES


Schlüter®-DESIGNLINE-ES 2


Schlüter-DESIGNLINE-MC


Schlüter-DESIGNLINE-AME


Schlüter-DESIGNLINE-AGB


Schlüter-DESIGNLINE-AGBE


Art.-No. aanvullen met oppervlak (bijv. DL 625 AE).

* Oppervlakken: AE – AK – AM – AT
** Oppervlakken: ACG – AKG – AMG – ATG
*** Oppervlakken: ACGB – AKGB – AMGB – ATGB


Schlüter®-DESIGNLINE


Uw contact bij Schlüter-Systems:

BENELUX bureau
Schlüter-Systems KG
Schotelven 28
B-2370 Arendonk
Tel. +32 (0)14 443080
E-mail: benelux@schlueter.de

image
Schrijf ons!

Hebt u een vraag of een suggestie?

Belangrijke aanvulling
tot onze producten en productvarianten vindt u hier:
Metalen oppervlakken
Metalen oppervlakken

'Metalen oppervlakken In één oogopslag: van 'roestvast staal' tot 'aluminium Toscaans brons'

Legenda voor de tabellen bij 'Varianten'

Voor een uniforme en duidelijke indeling van de tabellen gebruiken wij volgende symbolen en afkortingen:
image image image

= nieuwe producten

= ook leverbaar in 3 m

= radiusperforatie leverbaar  

 

Maatvoering:
H = Hoogte
L = Lengte
B = Breedte


Verpakking:
PL = Europallet
KV = Kistverpakking / doosverpakking
BV = Bundelverpakking (Voor alle profieltypes geldt een bundelverpakking van 10 stuks.)
P = Pakketverpakking
R = Rol
St. = Stuk