logo

Schlüter®-DILEX-F

Toepassing en functie

Schlüter-DILEX-F is een geprefabriceerd kunststof profiel dat bewegingen opvangt en voorzien is van een zeer smalle, vervangbare en zachte inlage van speciaal silicone voor verwerking in tegelbekledingen. Deze inlage is verkrijgbaar in 10 verschillende kleuren. De zijdelingse trapeziumvormig geperforeerde bevestigingsvlakken uit hard-PVC-regeneraat verankeren zich onder de tegels in de tegellijm en leiden de bewegingen af naar de bewegingszone.

De druk- en trekspanningen die ontstaan, worden opgevangen. De achteraf aangebrachte bewegingszone, die bestaat uit speciale silicone met rekbescherming, is na installatie ongeveer 3,5 mm breed en komt optisch overeen met de breedte van de overige mortelvoegen.

Bij een geringe breedte van de bewegingszone is er slechts een beperkte bewegingsopname mogelijk, die per specifieke projectvereisten moet worden getoetst. Schlüter-DILEX-F wordt gebruikt als bewegingsvoeg in tegelbekledingen. Wij raden aan om DILEX-F te combineren met de ontkoppelingsmat uit de Schlüter-DITRA productfamilie.

Verwacht men sterkere bewegingen in de bekledingsconstructie, dan verwijzen we naar onze andere producten uit de DILEX-serie, zoals Schlüter-DILEX-KS.

Naast toepassingen in woningen leent DILEX-F zich ook voor ruimten die zijn blootgesteld aan middelzware belastingen, zoals kantoren, verkoopruimten en autoshowrooms.


Schlüter®-DILEX-F

Verwerking

  1. Kies DILEX-FCS overeenkomstig de dikte van de tegel + dunbedmortel.
  2. Breng op de plaats waar het profiel moet komen tegellijm aan met een getande lijmkam.
  3. Druk DILEX-FCS met de trapeziumvormig geperforeerde bevestigingsvlakken in het lijmbed en lijn het profiel uit (afbeelding 1).
  4. Bestrijk het geperforeerde bevestigingsvlak volledig met tegellijm. Zorg dat de verticale profielvlakken schoon blijven.
  5. Leg de aangrenzende tegels zonder voeg tegen het opnameprofiel en druk ze stevig in de tegellijm. De tegels moeten ter hoogte van het profiel vol in de tegellijm worden gelegd (afbeelding 2). Het tegeloppervlak moet zo vlak mogelijk aansluiten op de oranje beschermstrip. Eventueel uitpuilende tegellijm tussen het profiel en de tegel moet worden vermeden of onmiddellijk worden verwijderd (afbeelding 2).
  6. Het bekledingsoppervlak moet vervolgens met een geschikt voegmateriaal worden gevoegd. Let op dat er geen voegmateriaal op de aangebrachte DILEX-F voegen komt (afbeelding 3).
  7. Verwijder na het voegen en het reinigen de oranje beschermstrip (afbeelding 4). Schraap overtollig mortel en vuil van de voegen en tegelranden. Gebruik hiervoor zijde C van de meegeleverde montagehulp en verwijder de losgekomen deeltjes met een stofzuiger (afbeelding 5).
  8. DILEX-FIS wordt met behulp van zijde A en B van de montagehulp in het profiel gedrukt (afbeelding 7). Door dit zachte materiaal met water te besproeien, is het gemakkelijker aan te brengen (afbeelding 6). Waar de voegen elkaar kruisen, kunt u de inlage in één richting doorleggen en in de onderbroken richting tegen de doorlopende inlage aanwerken.

Schlüter®-DILEX-F

Materiaal

Schlüter-DILEX-FCS is een smal, geprefabriceerd profiel voor het opvangen van bewegingen. Het is opgebouwd uit hard-PVC-regeneraat met zijdelingse trapeziumvormig geperforeerde bevestigingsvlakken. De onderste bewegingszone en de oranje beschermstrip bestaan uit zachte CPE.

De Schlüter-DILEX-FIS inlage is gemaakt van een siliconenbinding met geïntegreerde rekbescherming. Dit materiaal is verkrijgbaar op rol en kan indien nodig achteraf worden vervangen.

Materiaaleigenschappen en toepassingsgebieden:
Het profiel is bestand tegen nagenoeg alle chemicaliën die gewoonlijk in combinatie met tegelbekledingen optreden en is resistent tegen schimmels en bacteriën. De oppervlaktebehandeling van de zachte DILEX-FIS-zone voorkomt dat vuildeeltjes zich hechten.

De toepasbaarheid van het voorziene profieltype moet in specifieke gevallen worden getoetst aan de te verwachten chemische, mechanische of andere belastingen. De inlage DILEX-FIS is UV-bestendig en vrij van zachtmakers.

DILEX-F wordt binnenshuis als bewegingsvoeg ingezet om in dunbed gelegde tegelbekledingen onder te verdelen in velden. Wij raden aan om hierbij de ontkoppelingsmat uit de Schlüter-DITRA productfamilie te gebruiken.

Indien er vanwege de afmeting van de ruimte bewegingsvoegen in het oppervlak nodig zijn, kan het aantal DILEX-F in het oppervlak worden verhoogd om aan de vereiste bewegingsopname te voldoen. De profielen zijn niet geschikt voor het aanbrengen van bouwscheidingsvoegen.


Schlüter®-DILEX-F

Opmerking

Schlüter-DILEX-F is bestand tegen schimmels en bacteriën en vergt geen speciale reiniging of onderhoud. Het reinigen gebeurt tegelijk met de tegelbekleding met in de handel verkrijgbare schoonmaakmiddelen.


Schlüter®-DILEX-F

Producten


Schlüter®-DILEX-FCS

Schlüter-DILEX-FCS is een profiel dat bewegingen opvangt met zijdelen van hard-PVC-regeneraat en vormt een ca. 3,5 mm smalle bewegingsvoeg zonder randbescherming en zonder cementaire voeg. De geïntegreerde beschermstrip wordt na het plaatsen van de tegels verwijderd om de Schlüter-DILEX-FIS inlage aan te brengen. 

Schlüter®-DILEX-FCS


Schlüter®-DILEX-FIS

Schlüter-DILEX-FIS is een inlage van platina uitgeharde silicone, op rol, voor smalle bewegingsvoegen met een zichtbaar vlak van ca. 3,5 mm. De inlage is in onderstaande gangbare voegkleuren verkrijgbaar. De inlage kan met de meegeleverde montagehulp gelijkmatig en snel in het geplaatste opnameprofiel Schlüter-DILEX-FCS worden gedrukt. Een toevallige lengteverandering wordt voorkomen door de geïntegreerde rekbescherming.

Schlüter®-DILEX-FIS

Opmerking:
Het montagehulpmiddel is bij de levering inbegrepen.

Art.-No. kleur toevoegen (bijv. FIS 300 C)
* Kleuren: BW - C - DA - FG - G - GS - HB - PG - SG - SP


Schlüter®-DILEX-F


Schlüter®-DILEX-F

Film(s)

Hier vindt u alle beschikbare films over onze producten en de toepassingsgebieden.


Schlüter-DILEX-F: Fijne bewegingsvoegen, met inlage op rol
Uw contact bij Schlüter-Systems:

BENELUX bureau
Schlüter-Systems KG
Schotelven 28
B-2370 Arendonk
Tel. +32 (0)14 443080
E-mail: benelux@schlueter.de

image
Schrijf ons!

Hebt u een vraag of een suggestie?

Belangrijke aanvulling
tot onze producten en productvarianten vindt u hier:
Schlüter-kleurcodes
Schlüter-kleurcodes

Van 'abrikoos' tot 'steenrood' – hier vindt u alle kleuren van onze producten!

Legenda voor de tabellen bij 'Varianten'

Voor een uniforme en duidelijke indeling van de tabellen gebruiken wij volgende symbolen en afkortingen:
image image image image

= easycut

= easyfill

= radiusperforatie leverbaar

= ook leverbaar in 3 m

 

Maatvoering:
H = Hoogte
L = Lengte
B = Breedte


Verpakking:
PL = Europallet
KV = Kistverpakking / doosverpakking
BV = Bundelverpakking (Voor alle profieltypes geldt een bundelverpakking van 10 stuks.)
P = Pakketverpakking
R = Rol
St. = Stuk