logo

Schlüter®-KERDI-LINE-VARIO

Toepassing en functie

Schlüter-KERDI-LINE-VARIO is een variabel, meerdelig, lineair afvoersysteem om inloopdouches met keramische tegels of natuursteen te realiseren.

De tweedelige horizontale afvoereenheid van KERDI-LINE-VARIO bestaat uit een afvoerbehuizing en een afvoeradapter. De afvoerbehuizing bestaat op zijn beurt weer uit een zeer vlakke, 360° draaibare golfvormige afvoer, waarbij een stankafsluiter in de behuizing is geïntegreerd. Door de golfvormige constructie stroomt het water snel door de afvoer, waardoor een zelfreinigend effect wordt bereikt.

De afvoeradapter met geïntegreerde Schlüter-KERDI-FLEX-manchet wordt waterdicht met een af fabriek voorziene dichting in de golfvormige afvoer geschoven en met een klemring vastgezet. Door de klemring los te draaien kan de golfvormige afvoer 360° worden gedraaid zodat de afwatering aan elke aansluitsituatie ter plaatse kan worden aangepast.

Voor KERDI-LINE-VARIO zijn er twee designs van afwateringsprofielen verkrijgbaar. Deze kunnen naar wens worden ingekort, ze zijn in hoogte verstelbaar en worden af fabriek met 2 passende eindkapjes geleverd.

Schlüter-KERDI-LINE-VARIO COVE is een 120 cm lang en inkortbaar, hol afwateringsprofiel, met een zichtbare afvoersleuf met een breedte van slechts 8 mm en een lengte van 140 mm. Deze is verkrijgbaar uit geborsteld roestvast staal V4A of uit poedergecoat aluminium met TRENDLINE-oppervlak.

Schlüter-KERDI-LINE-VARIO WAVE is een 120 cm lang en inkortbaar, W-vormig afwateringsprofiel met een afvoersleuf van 14 mm breed en 140 mm lang, welke met een elegant, afneembaar element afgedekt wordt. Ook deze is verkrijgbaar in geborsteld roestvast staal V4A of in poedergecoat aluminium met TRENDLINE-oppervlak.

 

De af fabriek aan de afvoeradapter geïntegreerde en flexibele KERDI-manchet dient voor de betrouwbare aansluiting van de goot op de contactafdichting, zowel op de vloer als tegen de wand. De manchet wordt tijdens de montage door de transparante beschermingsafdekking beschermd.

Zo ontstaan er in combinatie met de afdichtingssystemen Schlüter-KERDI, Schlüter-DITRA 25, Schlüter-DITRA-HEAT of Schlüter-KERDI-BOARD en de bij het systeem behorende afdichtingslijmen Schlüter- KERDI-COLL-L resp. Schlüter-KERDI-FIX beproefde contactafdichtingen met aansluitende lineaire afwatering. KERDI-LINE is een systeemcomponent overeenkomstig de in Duitsland geldende afdichtingsnorm DIN 18534 en beschikt in combinatie met de hierboven genoemde Schlüter-systemen over een abP (algemeen bouwtechnisch testcertificaat).

De vochtigheidsbelastingsklassen volgens abP zijn te vinden in de desbetreffende productfiches. Schlüter-KERDI-LINE is volgens ETAG 022 (afdichting in verbinding) een systeemcomponent met Europese vergunning (ETA = European Technical Assessment). Bovengenoemde, met KERDI-LINE gekeurde Schlüter-producten, zijn met een CE-markering gekenmerkt.

 

Opmerking:

Bij KERDI-LINE-VARIO is vanwege de variabele afvoermogelijkheden een dekvloer met afschot vereist. De dekvloer moet met DITRA 25 (zie productfiche 6.1) of DITRA-HEAT (zie productfiche 6.4) aan het oppervlak worden afgedicht. Als systeemaanvulling kan gebruik worden gemaakt van Schlüter-SHOWERPROFILE-S en -R (zie productfiche 14.1) voor de vloerof de wandaansluiting. De schuine zijkanten worden met de afschotprofielen SHOWERPROFILE-S afgewerkt. De wanden moeten met KERDI worden afgedicht (zie productfiche 8.1) of er moet met KERDI-BOARD (zich productfiche 12.1) een afdichting worden gemaakt.


Schlüter®-KERDI-LINE-VARIO

Verwerking

Opmerking: De verschillende stappen van de verwerking worden duidelijk geïllustreerd in de fotogalerij "Inbouwvolgorde".

 1. ​Plaats de KERDI-LINE-VARIO afvoerbehuizing met adapter midden op de dragende constructie (of op een geschikte contactgeluidisolatie; zie ook het hoofdstuk over geluidsisolatie) (1). Let daarbij op de centreermarkering op de beschermingsafdekking (1a).
   
 2. Bij inbouw direct tegen de wand (2) wordt, afhankelijk van het gekozen afwateringsprofiel (2a), de afstand tot de wand door het op lengte snijden/ inkorten (Schlüter-PROCUT) van de afstandshouder aan de beschermingsafdekking in de passende groef (2b) bepaald. Op die manier wordt een vaste afstand tot de wand (zonder wandbekleding) van 11 mm gegarandeerd.
   
 3. Voor het aansluiten op de afvoerbuis maakt u de klemring met de bijgeleverde inbussleutel los (3) en lijnt u de afvoerbehuizing uit afhankelijk van de situatie ter plaatse (3a).
   
 4. Controleer vervolgens of de adapter nog tot aan de aanslag reikt (4). Zet daarna de klemring weer vast.
   
 5. Controleer na de aansluiting op de afvoerbuis nog een keer of de gewenste positie is bereikt (5). Om oneffenheden en hoogteverschillen te compenseren, kan de afvoerbehuizing ook nauwkeurig op een egalisatielaag worden uitgelijnd.
   
 6. Nu moet u een dichtheidscontrole uitvoeren (6).
   
 7. Plaats de dekvloer met afschot (2%) zo dat deze de gehele afvoerbehuizing op een dragende manier omsluit (7). De beschermingsafdekking die af fabriek is vastgeschroefd, doet daarbij dienst als uitlijn- en afreihulp en ligt gelijk met de bovenrand van de dekvloer (7a).
   
 8. Demonteer de beschermingsafdekking zodra de dekvloer begaanbaar is (8). Eventuele defecten in de dekvloer moeten worden opgevuld met dunbedmortel (8a). 
   
 9. Aansluitend verlijmt u DITRA 25 met dunbedmortel (aanbeveling vertanding 3 x 3 mm of 4 x 4 mm) of DITRA-HEAT (aanbeveling vertanding 6 x 6 mm) op de dekvloer. De tegels die op DITRA 25 of DITRA-HEAT worden gelegd, moeten minimaal 5 x 5 cm zijn (zie ook productfiche 6.1 resp. 6.4).
   
 10. Voor het verlijmen van de KERDI-manchet brengt u op de oppervlakte-afdichting KERDI-COLL-L-afdichtingslijm (zie productfiche 8.4) aan met een vertanding van 3 x 3 of 4 x 4 mm (10). Druk de KERDI-manchet hier volledig in (10a). Houd rekening met de open tijd van de lijm.
   
 11. Ook wandaansluitingen moet u met KERDI-KEBA afdichtingsbanden en KERDI-COLL-L verlijmen en vakkundig realiseren (11).
   
 12. Hierop kunt u tegels of natuursteen plaatsen (12). (Dikte van de bekleding is afhankelijk van het gekozen afwateringsprofiel, zie tabel 12a.)
   
 13. Kort het afwateringsprofiel in met behulp van de meegeleverde snijmal en een geschikte handzaag (niet met een haakse slijptol) (13) en verwijder de bramen (13a).
   
 14. Voor een eenvoudige en mooie afwerking zijn er twee eindkapjes meegeleverd (14).
   
 15. Plaats het afwateringsprofiel door het opvullen van de onderliggende ruimte met dunbedmortel (15) zo dat het aan de bovenkant gelijk ligt met de bekleding of beter nog iets dieper (15a).
   

Opmerking:
KERDI-LINE-VARIO kan ook in houtconstructies worden ingebouwd. De desbetreffende details zijn op aanvraag verkrijgbaar.

Geluidsisolatie

Om te beantwoorden aan de geluidsisolatie volgens DIN 4109, VDI 4100, ÖNORM B 8115-2 of SIA 181 is Schlüter-KERDI-LINE-SR een geluidsisolatiemat die voldoet aan de vereisten voor contact- en installatiegeluid en aan de vereisten voor gebruiksgeluid bij geteste constructievarianten van KERDI-LINE-VARIO. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze ontwerp- en uitvoeringsgegevens.


Schlüter®-KERDI-LINE-VARIO

Materiaal

Het KERDI-LINE-VARIO WAVE afwateringsprofiel is gemaakt van geanodiseerd aluminium, voorzien van een hoogwaardige structuurpoedercoating, of van roestvast staal V4A (materiaalnr. 1.4404 - AISI 316L) met een geborsteld oppervlak.

Schlüter-KERDI-LINE-VARIO COVE is gemaakt van geanodiseerd aluminium, voorzien van een hoogwaardige structuurpoedercoating, of van roestvast staal V4A (materiaalnr. 1.4404 = AISI 316 L) met een geborsteld oppervlak.

De golfvormige afvoer en de afvoeradapter zijn gemaakt van een zeer slagvast PP (polypropyleen).

De af fabriek aan de afvoeradapter verlijmde KERDI-afdichtingsmanchet dient voor de aansluiting met de contactafdichting (zie productfiche 8.1) en is vervaardigd van polyethyleen.

De klemring aan de golfvormige afvoer bestaat uit een gekleurd PVC (polyvinylchloride).

De beschermingsafdekking is gemaakt van transparant ABS (acrylonitril-butadieen- styreen). 

Materiaaleigenschappen en toepassingsgebieden:

De KERDI-LINE-VARIO afwateringsprofielen zijn, overeenkomstig de Duitse norm DIN EN 1253 “Afvoeren voor gebouwen”, ondergebracht in classificatie K3. Dit zijn oppervlakken zonder rijverkeer, bijv. natte ruimtes van woningen, verzorgingstehuizen, hotels, scholen en openbare douches. Alle afwateringsprofielen, met uitzondering van het WAVE-profiel uit aluminium, zijn geschikt voor rolstoelbelasting.

Schlüter-KERDI-LINE-VARIO afwateringsprofielen worden in diverse materialen en oppervlakteafwerkingen geproduceerd. De geschiktheid bij chemische of mechanische belastingen moet in de specifieke toepassing worden nagegaan. Hierna kunnen slechts enkele algemene richtlijnen worden gegeven.

De afwateringsprofielen COVE en WAVE worden gemaakt van geborsteld roestvast staal V4A (materiaalnr. 1.4404 = AIS 316L) en zijn vooral geschikt voor toepassingen die bestand moeten zijn tegen zowel hoge mechanische belastingen als chemicaliën, door bijv. zuren of alkalische invloeden, reinigingsmiddelen, enz.

Ook roestvast staal is niet bestand tegen elke chemische belasting, bijv. zout- en vloeizuren of bepaalde chloor- en zout bronwaterconcentraties. Dit geldt in sommige gevallen ook voor zoutwater zwembaden. Bijzondere te verwachten belastingen moeten daarom steeds vooraf worden gecontroleerd.

Bij de afwateringsprofielen COVE en WAVE van aluminium (alu. met structuurcoating) gaat het om oppervlakken met een natuurlijk karakter. Het aluminium krijgt een voorbehandeling (gechromateerd) en wordt met polyurethaan-poederlak gecoat. De coating is kleurvast, UV- en weerbestendig. Zichtbare vlakken moeten worden beschermd tegen schurende of krassende voorwerpen.


Schlüter®-KERDI-LINE-VARIO

Opmerking

Voor een eenvoudige periodieke reiniging van de afvoergoot en het afwateringsgedeelte is een geschikte reinigingsborstel met gebruiksaanwijzing in de set opgenomen.

Voor alle reinigingsmiddelen geldt dat ze vrij moeten zijn van zout- en vloeizuren. Vermijd contact met andere metalen zoals normaal staal, omdat dit kan leiden tot roestvorming.

Dit geldt ook voor gereedschap zoals plamuurmes of staalwol om bijv. mortelresten te verwijderen. Voor gevoelige oppervlakken mogen geen schurende reinigingsmiddelen worden gebruikt. Indien nodig kan reinigingspolish voor roestvast staal Schlüter-CLEAN-CP worden gebruikt.


Schlüter®-KERDI-LINE-VARIO


Schlüter®-KERDI-LINE-VARIO COVE

Schlüter-KERDI-LINE-VARIO COVE is een inkortbaar, hol afwateringsprofiel dat samen met de Schlüter-KERDI-LINE-VARIO-H afvoer wordt gebruikt. Het is verkrijgbaar in de materiaalkwaliteiten roestvast staal geborsteld V4A (materiaalnr. 1.4404 = AISI 316L) en aluminium met een hoogwaardige TRENDLINE poedercoating. Het water wordt via het midden afgevoerd door een afvloersleuf met een breedte van slechts 8 mm en een lengte van 140 mm.

Het profiel wordt met twee eindkapjes geleverd en kan door het aanbrengen van dunbedmortel aan de dikte van de vloerbekleding worden aangepast.

Het profiel is toegankelijk voor rolstoelen.

(Productdatablad 8.10)

Schlüter®-KERDI-LINE-VARIO COVE


Schlüter®-KERDI-LINE-VARIO COVE TRENDLINE

Geschikt voor bekledingsdikten van
6 - 15 mm (met DITRA 25 of DITRA-HEAT) en
6 - 12 mm (met DITRA-HEAT-DUO)

Opmerking:
Alleen te combineren met de afvoer Schlüter-KERDI-LINE-VARIO-H.


Schlüter®-KERDI-LINE-VARIO WAVE

Schlüter-KERDI-LINE-VARIO WAVE is een inkortbaar W-vormig afwateringsprofiel dat bij de Schlüter-KERDI-LINE-VARIO-H afvoer wordt gebruikt. Het is verkrijgbaar in de materiaalkwaliteiten roestvast staal geborsteld V4A (materiaalnr. 1.4404 = AISI 316L) en aluminium met een hoogwaardige TRENDLINE poedercoating. Het water wordt via het midden afgevoerd door een afvloersleuf met een breedte van 14 mm en een lengte van 140 mm. De afvoersleuf is afgedekt met een elegant, afneembaar afdekelement.
Het profiel wordt met twee eindkapjes geleverd en kan door het aanbrengen van dunbedmortel aan de dikte van de vloerbekleding worden aangepast.

(Productdatablad 8.10)

Schlüter®-KERDI-LINE-VARIO WAVE

Geschikt voor bekledingsdikten van
8 - 18 mm (met DITRA 25 of DITRA-HEAT) en
8 - 15 mm (met DITRA-HEAT-DUO)


Schlüter®-KERDI-LINE-VARIO WAVE TRENDLINE

Geschikt voor bekledingsdikten van
6 - 15 mm (met DITRA 25 of DITRA-HEAT) en
6 - 12 mm (met DITRA-HEAT-DUO)

Opmerking:
Alleen te combineren met de afvoer Schlüter-KERDI-LINE-VARIO-H.


Schlüter®-KERDI-LINE-VARIO-H

Schlüter-KERDI-LINE-VARIO-H is een complete set voor lineaire inloopdouches. De set bestaat uit een afvoeradapter met een geïntegreerde, flexibele KERDI-afdichtingsmanchet en een horizontale, 360° draaibare, golfvormige afvoer met een geïntegreerde stankafsluiter. KERDI-LINE-VARIO-H is universeel voor de centrale plaatsing en vooral voor de plaatsing tegen de wand geschikt. Door de hoge stroomsnelheid in de afvoerbehuizing ontstaat een zelfreinigend effect. In combinatie met de Schlüter-KERDI-LINE-VARIO afwateringsprofielen kunnen op die manier zeer flexibele, onopvallende afvoergoten worden gerealiseerd.

Schlüter®-KERDI-LINE-VARIO-H

Opmerking:
Alleen combineerbaar met de Schlüter-KERDI-LINE-VARIO afwateringsprofielen.


Schlüter®-KERDI-LINE-VARIO


Schlüter®-KERDI-LINE-VARIO

Video

Hier vindt u alle beschikbare films over onze producten en de toepassingsgebieden.Schlüter®-KERDI-LINE-VARIO: flexibele en minimalistische inloopdouchesUw contact bij Schlüter-Systems:

BENELUX bureau
Schlüter-Systems KG
Schotelven 28
B-2370 Arendonk
Tel. +32 (0)14 443080
E-mail: benelux@schlueter.de

image
Schrijf ons!

Hebt u een vraag of een suggestie?

Belangrijke aanvulling
tot onze producten en productvarianten vindt u hier:
Metalen oppervlakken
Metalen oppervlakken

'Metalen oppervlakken In één oogopslag: van 'roestvast staal' tot 'aluminium Toscaans brons'

Legenda voor de tabellen bij 'Varianten'

Voor een uniforme en duidelijke indeling van de tabellen gebruiken wij volgende symbolen en afkortingen:
image image image

= nieuwe producten

= ook leverbaar in 3 m

= radiusperforatie leverbaar  

 

Maatvoering:
H = Hoogte
L = Lengte
B = Breedte


Verpakking:
PL = Europallet
KV = Kistverpakking / doosverpakking
BV = Bundelverpakking (Voor alle profieltypes geldt een bundelverpakking van 10 stuks.)
P = Pakketverpakking
R = Rol
St. = Stuk