logo

Schlüter®-RONDEC

Toepassing en functie

Schlüter-RONDEC is een afsluitprofiel voor buitenhoeken in betegelde wandoppervlakken. Het biedt een goede bescherming van de randen. Door zijn vorm creëert het profiel symmetrisch afgeronde buitenhoeken in de tegelbekledingen. Door de voegrib ontstaat tussen het profiel en de tegel een vaste voegruimte. De in verschillende materialen, kleuren en oppervlakteafwerkingen leverbare profielen maken het mogelijk de buitenste randen van de bekleding inzake kleur af te stemmen op de tint van de tegels en voegen, of decoratieve contrasten aan te brengen. 

Schlüter-RONDEC-E en -A geanodiseerd kunnen met de Schlüter-DESIGNLINE-sierstrips worden gecombineerd. Naast het decoratieve effect van de profielen worden de tegels ter hoogte van de randen doeltreffend beschermd tegen beschadiging door mechanische invloeden. Schlüter-RONDEC uit roestvast staal is uitzonderlijk duurzaam en kan ook als afsluiting voor vloeren of als traprand worden ingezet. Met RONDEC kunnen verder ook afsluitingen, hoeken of plintafdekkingen met andere bekledingsmaterialen, zoals tapijt, parket, natuursteen of plamuur op basis van epoxyhars worden gemaakt. Voor de eenvoudige en mooie verbinding van de Schlüter-RONDEC- profielen op binnen- en buitenhoeken zijn bijpassende vormstukken leverbaar, en voor bepaalde materialen zijn verbindingsstukken en eindkapjes verkrijgbaar.


Schlüter®-RONDEC

Verwerking

 1. Kies een Schlüter-RONDEC welke is afgestemd op de dikte van de tegels.
   
 2. Breng op de plaats waar de tegelbekleding moet worden begrensd tegellijm aan met een getande lijmkam.

  Wordt RONDEC verwerkt in een buitenhoek, dan moet eerst één wand kant-en-klaar worden betegeld, en vervolgens in de hoek van de tweede wand tegellijm aangebracht.
   
 3. Druk Schlüter-RONDEC met het trapeziumvormig geperforeerde bevestigingsvlak in het lijmbed en lijn het uit.
   
 4. Bestrijk het trapeziumvormig geperforeerde bevestigingsvlak volledig met tegellijm en vul de open kromming op met tegellijm.
   
 5. Druk de aangrenzende tegels stevig in de tegellijm en lijn ze zó uit, dat de bovenste rand van het profiel gelijk valt met de tegels. De tegels moeten ter hoogte van het profiel vol in de tegellijm worden gelegd.
   
 6. De tegel wordt tegen de zijdelingse voegrib gelegd, zodat een regelmatige voeg van 1,5 mm ontstaat. Bij PRG-profielen en profielen uit roestvast staal of messing wordt een voeg van ca. 1,5 mm vrijgelaten. De voegruimte tussen tegels en profiel moet volledig met voegmortel worden opgevuld.
   
 7. Gebruik voor gevoelige oppervlakken materiaal en gereedschap dat geen krassen of beschadigingen veroorzaakt. Verwijder vooral bij aluminium onmiddellijk de mortel of tegellijm dat op de zichtbare vlakken terechtkomt.
   
 8. Voor binnen- en buitenhoeken zijn bijpassende hoekstukken leverbaar. 

Schlüter®-RONDEC

Materiaal

Schlüter-RONDEC is leverbaar in de volgende materiaaluitvoeringen:

 • E = Roestvast staal
  V2A materiaalnr. 1.4301 = AISI 304
  V4A materiaalnr. 1.4404 = AISI 316L
 • EB = Roestvast staal geborsteld
 • EP = Roestvast staal gepolijst
 • MC = Messing verchroomd
 • AE = Alu. bruut mat geanodiseerd
 • AK = Alu. koperkleurig mat geanod.
 • AM = Alu. messingkleurig mat geanod.
 • AT = Alu. titanium mat geanod.
 • ACG = Alu. chroom glanzend geanod.
 • AKG = Alu. koper glanzend geanod.
 • AMG = Alu. messing glanzend geanod.
 • ATG = Alu. titanium glanzend geanod.
 • ACGB = Alu. chroom geborsteld geanod.
 • AGSB = Alu. grafietzwart geborsteld geanod.
 • AKGB = Alu. koper geborsteld geanod.
 • AMGB = Alu. messing geborsteld geanod.
 • ATGB = Alu. titanium geborsteld geanod.
 • TS = Alu. met structuurcoating
 • AC = Alu. met kleurcoating
 • PRO = PVC gekleurd
 • PRG = PVC gekleurd


Materiaaleigenschappen en toepassingsgebieden:

Schlüter-RONDEC is in een breed scala van materialen en oppervlakteafwerkingen verkrijgbaar. De toepasbaarheid van het profiel moet telkens aan de te verwachten chemische en mechanische belastingen worden getoetst.

Daarom kunnen hierna slechts enkele algemene richtlijnen worden gegeven.

Schlüter-RONDEC-MC (messing verchroomd) leent zich uitstekend voor wandhoeken en afsluitingen, bijv. in combinatie met verchroomde armaturen in badkamers. De zichtbare oppervlakken moeten worden beschermd tegen schurende of krassende voorwerpen. Mortel en voegmateriaal onmiddellijk verwijderen.

Schlüter-RONDEC-E (roestvast staal) uit materiaaltype 1.4301 (V2A) of 1.4404 (V4A) is bijzonder geschikt wanneer hoge mechanische of speciale chemische belastingen worden verwacht. Toepassingsgebieden zijn o.a. de levensmiddelenindustrie, brouwerijen, zuivelfabrieken, grootkeukens, ziekenhuizen, alsook in privé woningen. Afhankelijk van de te verwachten belasting kan tussen de legeringen materiaal 1.4301 of 1.4404 worden gekozen. Bij hogere belastingen, bijv. in zwembaden (zoet water), adviseren wij het gebruik van 1.4404. Ook roestvast staal van materiaaltype 1.4404 is niet bestand tegen elke chemische belasting, bijv. zout- en vloeizuur, of bepaalde chloor- en zout bronwaterconcentraties. Dit geldt in bepaalde gevallen ook voor zoutwaterzwembaden. Bijzondere te verwachten belastingen moeten daarom steeds vooraf worden gecontroleerd.

Schlüter-RONDEC-AE/-ACG/-ACGB/-AM/-AMG/-AMGB/-AK/-AKG/-AKGB/- AT/-ATG/-ATGB (aluminium geanodiseerd): Het aluminium is veredeld door een anodisatielaag, die in normale omstandigheden geen veranderingen meer ondergaat. De zichtbare oppervlakken moeten worden beschermd tegen schurende of krassende invloeden. Aluminium is gevoelig voor alkalische invloeden. Cementhoudende materialen hebben in combinatie met vocht een alkalische werking en kunnen, afhankelijk van de concentratie en de inwerkingsduur, tot corrosie leiden (vorming van aluminiumhydroxide). Daarom moet mortel- of voegmateriaal aan het zichtbare oppervlak onmiddellijk worden verwijderd en mogen vers geplaatste bekledingen niet met folie worden afgedekt.

Druk het profiel volledig in de lijmlaag van de tegel, zodat er geen holle ruimtes ontstaan waarin zich water verzamelt. 

Schlüter-RONDEC-AC (Alu. met kleurcoating): Het aluminium krijgt een voorbehandeling (gechromateerd) en wordt met polyurethaan- poederlak gecoat. De coating is kleurvast en bestand tegen UV-stralen en tegen weer en wind. De zichtbare randen moeten worden beschermd tegen schurende en krassende voorwerpen.

Bij Schlüter-RONDEC-TS (aluminium structuur- gecoat) gaat het om oppervlakken met een natuurlijk karakter (verdere eigenschappen, zie RONDEC-AC).

Schlüter-RONDEC-PRO/-PRG (PVC gekleurd) zijn opgebouwd uit door en door gekleurd hard-PVC en zijn bestand tegen verbuiging en krassen. Het materiaal is UV-bestendig, maar in open lucht niet blijvend kleurvast. RONDEC-PRO/-PRG is niet geschikt voor het afsluiten van hoeken of bekledingen die zijn blootgesteld aan intensieve mechanische belastingen, zoals op trapneuzen of vloerranden.

Opmerking: Wegens de verschillende productietechnieken kunnen kleurverschillen tussen de profielen en de hoeken niet worden uitgesloten.


Schlüter®-RONDEC

Opmerking

Schlüter-RONDEC vergt geen speciaal onderhoud of bijzondere verzorging. Vermijd krassende reinigingsproducten op gevoelige oppervlakken.

Schade aan de anodisatielaag kan alleen met lak worden hersteld. Gebruik speciale chroompolish of gelijkaardig om roestvast staal zijn glans te doen behouden.

Oppervlakken van roestvast staal, die aan de buitenlucht of agressieve invloeden zijn blootgesteld, moeten regelmatig met een mild schoonmaakmiddel worden gereinigd. Hierdoor behoudt het roestvast staal niet alleen zijn oorspronkelijk uiterlijk maar is er ook minder kans op corrosie. De gebruikte schoonmaakmiddelen moeten vrij zijn van zout- en vloeizuren. 

Het contact met andere metalen, zoals bijv. normaal staal, moet vermeden worden, daar dit tot roestvorming kan leiden. Dit geldt ook voor gereedschap zoals plamuurmessen of staalwol, om bijv. mortelresten te verwijderen. Indien nodig kan reinigingspolish voor roestvast staal Schlüter-CLEAN-CP worden gebruikt.


Schlüter®-RONDEC


Schlüter®-RONDEC-MC<a name='mc'></a>

Schlüter®-RONDEC-MC is een symmetrisch afgerond profiel voor uitwendige hoeken in wandbetegeling en bekledingsafsluitingen bestaande uit messing met een verchroomd oppervlak.

Schlüter®-RONDEC-MC<a name='mc'></a>


Schlüter®-RONDEC-MC/EV


Schlüter®-RONDEC-MC/ED


Schlüter®-RONDEC-MC/IV


Schlüter®-RONDEC-MC/ID


Schlüter®-RONDEC-E<a name='e'></a>

Schlüter®-RONDEC-E is een symmetrisch afgerond profiel voor uitwendige hoeken in wandbetegeling en bekledingsafsluitingen bestaande uit roestvast staal met verschillende oppervlakken.

Schlüter®-RONDEC-E<a name='e'></a>

Voor 3 m lengte Art.-No. „/300” aanvullen (bijv. RO 60 E/300).

Opmerking:
Om productietechnische redenen kunnen producten met L = 1,00 m niet worden voorzien van een speciale perforatie.


Schlüter®-RONDEC-E/EV


Schlüter®-RONDEC-E/ED


Schlüter®-RONDEC-E/ID


Schlüter®-RONDEC-E V4A


Schlüter®-RONDEC-E V4A/EV


Schlüter®-RONDEC-EB


Schlüter®-RONDEC-EB/EV


Schlüter®-RONDEC-EB/ED


Schlüter®-RONDEC-EB/ID


Schlüter®-RONDEC-EB/EK*

* Voor Schlüter®-RONDEC-E en -EB geschikt.


Schlüter®-RONDEC-EP


Schlüter®-RONDEC-EP/EV


Schlüter®-RONDEC-EP/ED


Schlüter®-RONDEC-EP/ID


Schlüter®-RONDEC-E/V


Schlüter®-RONDEC-A<a name='a'></a>

Schlüter®-RONDEC-A geanodiseerd is een symmetrisch afgerond profiel met voegribje voor uitwendige hoeken in wandbetegeling en bekledingsafsluitingen bestaande uit aluminium met diverse geanodiseerde oppervlakken. Vanwege het voegribje wordt een vaste voegafstand tot de tegel bepaald.

Schlüter®-RONDEC-A<a name='a'></a>


Schlüter®-RONDEC-ACG


Schlüter®-RONDEC-ACGB


Schlüter®-RONDEC-AM


Schlüter®-RONDEC-AMG


Schlüter®-RONDEC-AMGB


Schlüter®-RONDEC-AK


Schlüter®-RONDEC-AKG


Schlüter®-RONDEC-AKGB


Schlüter®-RONDEC-AT


Schlüter®-RONDEC-ATGB

Opmerking:
Schlüter®-RONDEC-A profielen in 15 mm hoogte zijn niet met radiusperforatie verkrijgbaar.


Schlüter®-RONDEC-AGSB


Buiten- en binnenhoeken passend bij de oppervlakken van de profielen Schlüter®-RONDEC-A.

Schlüter®-RONDEC-A/EV


Schlüter®-RONDEC-A/ED


Schlüter®-RONDEC-A/IV


Schlüter®-RONDEC-A/ID

Art.-No. aanvullen met oppervlak (bijv. EV / RO 100 AE)

* Oppervlakken:
ACG – ACGB – AE
** Oppervlakken:
ACG – ACGB – AE – AT – ATG – ATGB
*** Oppervlakken:
ACG – ACGB – AE – AGSB – AK – AKG – AKGB – AM – AMG – AMGB – AT – ATG – ATGB


Schlüter®-RONDEC-A/V


Schlüter®-RONDEC-TS<a name='ts'></a>

Schlüter®-RONDEC-TS is een symmetrisch afgerond profiel met voegribje voor uitwendige hoeken in wandbetegeling en bekledingsafsluitingen bestaande uit aluminium met een bijzondere structuurcoating. Dankzij het voegribje wordt een vaste voegafstand tot de tegel bepaald.

Schlüter®-RONDEC-TS<a name='ts'></a>


Schlüter®-RONDEC-TSC


Schlüter®-RONDEC-TSBG


Schlüter®-RONDEC-TSB


Schlüter®-RONDEC-TSSG


Schlüter®-RONDEC-TSG


Schlüter®-RONDEC-TSOB


Schlüter®-RONDEC-TSLA


Schlüter®-RONDEC-TSDA


Schlüter®-RONDEC-TSR


Schlüter®-RONDEC-MBW


Schlüter®-RONDEC-MGS


Schlüter®-RONDEC-TS/IV

Art.-No. aanvullen met oppervlak (bijv. EV / RO 80 TSB)

** Oppervlakken:
TSB – TSBG – TSC – TSDA – TSG – TSI – TSLA – TSOB – TSR – TSSG


Schlüter®-RONDEC-TS/EV


Schlüter®-RONDEC-AC<a name='ac'></a>

Schlüter®-RONDEC-AC is een symmetrisch afgerond profiel met voegribje voor uitwendige hoeken in wandbetegeling en bekledingsafsluitingen bestaande uit aluminium met een gekleurde coating. Vanwege het voegribje wordt een vaste voegafstand tot de tegel bepaald.

Schlüter®-RONDEC-AC<a name='ac'></a>


Schlüter®-RONDEC-AC/ED


Schlüter®-RONDEC-AC/ID

Art.-No. kleur toevoegen (bijv. RO 100 G)

* Kleuren L = 2,50 m: BH – BW – G – GM – GS – HB – HG – MBW – MGS – PG – W
** Kleuren L = 2,50 m: BH – BW – MBW – MGS – PG – W
Kleuren L = 3,00 m: BW - MBW - PG - W

Voor 3 m lengte Art.- No. „/300” aanvullen (bijv. RO 60 BW/300).


Schlüter®-RONDEC-A/V

Schlüter®-RONDEC-A/V – voor Schlüter®-RONDEC en -QUADEC geschikt.


Schlüter®-RONDEC-DB<a name='db'></a>

Schlüter®-RONDEC-DB is een decoratief profiel voor wand- en plintafsluitingen met een geaccentueerde profielronding.

Schlüter®-RONDEC-DB<a name='db'></a>


Schlüter®-RONDEC-DB-AE


Schlüter®-RONDEC-DB-AM


Schlüter®-RONDEC-PRO<a name='pro'></a>

Schlüter®-RONDEC-PRO is een decoratief profiel uit gekleurd PVC voor symmetrisch afgeronde buitenhoeken in wandbetegelingen, plinttegels en andere begrenzingen. De tegelkanten worden beschermd tegen mechanische beschadiging. Dankzij het voegribje wordt een vaste voegafstand tot de tegel bepaald.

Schlüter®-RONDEC-PRO<a name='pro'></a>

Voor 3 m lengte Art.-No. „/300” aanvullen (bijv. PRO 60 BW/300).

Art.-No. kleur toevoegen (bijv. PRO 100 G)

* Kleuren L = 2,50 m:
AP – BH – BW – CA – G – GS – HB – HG – NB – PG – SP – W
** Kleuren L = 2,50 m: BW – GS – PG – SP – W
Kleuren L = 3,00 m: BW - PG - W


Schlüter®-RONDEC-PRO/E


Schlüter®-RONDEC-PRO/I


Schlüter®-RONDEC-PRG<a name='prg'></a>

Schlüter®-RONDEC-PRG is een decoratief profiel uit gekleurd PVC voor symmetrisch afgeronde buitenhoeken in wandbetegelingen, plinttegels en andere begrenzingen. De tegelkanten worden beschermd tegen mechanische beschadiging.

Schlüter®-RONDEC-PRG<a name='prg'></a>

Voor 3 m lengte Art.-No. „/300” aanvullen (bijv. PRG 60 BW/300).

Art.-No. kleur toevoegen (bijv. PRG 60 PG)

* Kleuren: BW – PG – W


Schlüter®-RONDEC-PRG/E


Schlüter®-RONDEC-PRG/I


Schlüter®-RONDEC

Veelgestelde vragen

Kleutertuin

Welke profielen zijn geschikt voor gebruik in een kleutertuin?

Antwoord inlassen

Hier mag u alleen profielen gebruiken die geen scherpe randen hebben en een minimale staal hebben van 6 mm. We adviseren om hier Schlüter®-RONDEC te gebruiken.

Hoek

Worden bij Schlüter®-RONDEC of Schlüter®-QUADEC de bovenranden in de hoek gesloten wanneer de wand slechts tot op halve hoogte wordt betegeld?

Antwoord inlassen

Als randafsluiting voor Schlüter®-RONDEC en Schlüter®-QUADEC kunnen bijpassende eindkappen worden besteld.

Schlüter®-RONDEC

Film(en)

Hier vindt u alle beschikbare films over onze producten en de toepassingsgebieden.

 


Decoratieve randbescherming met Schlüter®-RONDEC
Schlüter®-KERDI-BOARD: keukenwerkbladen met tegels
Balkonopbouw: tegels plaatsen met drainage, afdichting en ontkoppeling
Balkonopbouw A.6: losse plaatsing van natuursteen op dunbed-mortelpunten
Balkonopbouw: losse plaatsing van natuursteen op mortel-ringen met drainage
Uw contact bij Schlüter-Systems:

BENELUX bureau
Schlüter-Systems KG
Schotelven 28
B-2370 Arendonk
Tel. +32 (0)14 443080
E-mail: benelux@schlueter.de

image
Schrijf ons!

Hebt u een vraag of een suggestie?

Belangrijke aanvulling
tot onze producten en productvarianten vindt u hier:
Metalen oppervlakken
Metalen oppervlakken

'Metalen oppervlakken In één oogopslag: van 'roestvast staal' tot 'aluminium Toscaans brons'

Schlüter-kleurcodes
Schlüter-kleurcodes

Van 'abrikoos' tot 'steenrood' – hier vindt u alle kleuren van onze producten!

Legenda voor de tabellen bij 'Varianten'

Voor een uniforme en duidelijke indeling van de tabellen gebruiken wij volgende symbolen en afkortingen:
image image image

= nieuwe producten

= ook leverbaar in 3 m

= radiusperforatie leverbaar  

 

Maatvoering:
H = Hoogte
L = Lengte
B = Breedte


Verpakking:
PL = Europallet
KV = Kistverpakking / doosverpakking
BV = Bundelverpakking (Voor alle profieltypes geldt een bundelverpakking van 10 stuks.)
P = Pakketverpakking
R = Rol
St. = Stuk 


Schlüter®-RUMA
Schlüter®-RUMA

Schlüter®-RUMA is een toestel om profielen.