logo

Schlüter®-SCHIENE

Toepassing en functie

Schlüter-SCHIENE is een profiel dat speciaal werd ontwikkeld voor het beschermen en verfraaien van de buitenranden van tegelbekledingen. Het leent zich echter ook uitstekend voor andere bekledingsmaterialen en toepassingen.

Andere toepassingsgebieden zijn o.a. de overgang tussen verschillende bekledingstypes (bijv. van tegels naar tapijt), plintafdekkingen, randbescherming aan bewegingsvoegen, zuivere en decoratieve afsluitranden van wandbekledingen en traptreden, oppervlakte- en veldbegrenzingen van uiteenlopende aard, en een zuivere begrenzing voor bekledingsmaterialen zoals tapijt, parket, laminaat, natuursteen of epoxyvloeren.

Door de specifieke hoek van 87° van het profiel en de speciale materiaaldikten worden optredende belastingen naar de bekleding en de ondergrond afgeleid. Op die manier is de randzone van de bekleding doeltreffend beschermd tegen beschadigingen.

Door het voegribje, dat vanaf een profielhoogte van 6 mm aangebracht is (­SCHIENE-ES vanaf 8 mm hoogte), wordt een vaste voegafstand tot de tegel verkregen. SCHIENE-E / -EB heeft geen voegribje. Alle SCHIENE kunnen, ongeacht het materiaal, worden voorzien van een radiusperforatie „R“, zodat ze kunnen worden gebogen.


Schlüter®-SCHIENE

Materiaal

Het profiel is leverbaar in de volgende uitvoeringen:

 • E = Roestvast staal
 • V2A materiaaltype 1.4301 = AISI 304
 • V4A materiaaltype 1.4404 = AISI 316L
 • EB = Roestvast staal geborsteld
 • A = Aluminium
 • M = Messing
 • AE = Alu. bruut mat geanodiseerd
 • AC = Alu. met kleurcoating
 • TS = Alu. met structuurcoating
 • MC = Messing verchroomd

Materiaaleigenschappen
en toepassingsgebieden:

De toepasbaarheid van het voorziene materiaaltype moet in specifieke gevallen worden getoetst aan de te verwachten chemische, mechanische of andere belastingen.

Schlüter-SCHIENE in de uitvoeringen -E (roestvast staal), -EB (roestvast staal geborsteld), -A (alu.), -AE (alu. bruut mat geanodiseerd) en -M (messing) zijn geschikt voor zowel wanden als vloeren, de profieluitvoeringen in -AC (alu. met kleurcoating), -TS (alu. met structuurcoating) en -MC (messing verchroomd) kunnen alleen voor wanden worden gebruikt en garanderen hier een duurzaam mooie randafsluiting.

Profielen voor wanden en vloeren

Schlüter-SCHIENE-M zijn profielen uit messing. Op hun onbehandelde oppervlakken zijn lichte productiesporen onvermijdbaar. Ze zijn bestand tegen hoge mechanische belastingen en kan bijv. worden gebruikt als randbescherming voor bewegingsvoegen in industriële vloeren met intern transportverkeer. Messing biedt bovendien goed weerstand tegen nagenoeg alle chemicaliën die in combinatie met een tegelbekleding kunnen optreden.

Op het zichtbare oppervlak van de messing profielen wordt door inwerking van lucht een oxidelaag gevormd, waardoor het oppervlak donkerder wordt. De inwerking van vocht of agressieve stoffen kan leiden tot sterke oxidatie en vorming van vlekken op het oppervlak.

Schlüter-SCHIENE-A zijn profielen uit aluminium. Op hun onbehandelde oppervlakken zijn lichte productiesporen onvermijdbaar. Ze moeten bij een te verwachten chemische belasting worden gecontroleerd op hun geschiktheid. Aluminium is gevoelig voor alkalische invloeden. De combinatie van cement en vocht heeft een alkalische uitwerking en kan naargelang de concentratie en de inwerkingsduur tot corrosie leiden (vorming van aluminiumhydroxide). Daarom moet mortel en voegmateriaal aan het zichtbare oppervlak onmiddellijk worden verwijderd en mogen vers geplaatste bekledingen niet met folie worden afgedekt. Het profiel moet vol in de contactlaag van de tegel worden ingebed, zodat er zich geen alkalisch water in de holle ruimten kan ophopen.

Bij optisch hogere eisen zijn er met Schlüter-SCHIENE-AE of -EB nabehandelde, hoogwaardige oppervlakken beschikbaar.

Schlüter-SCHIENE-AE uit geanodiseerd aluminium heeft door de anodisatielaag een veredeld oppervlak, dat bij normaal gebruik niet meer verandert. Het oppervlak kan worden beschadigd door agressieve stoffen of schurende belasting. Omdat tegellijm, mortel of voegmateriaal het oppervlak kan aantasten, moet het overtollige materiaal onmiddellijk worden verwijderd. Voor het overige geldt dezelfde beschrijving als bij aluminium.

Schlüter-SCHIENE-E wordt gevormd uit stroken roestvast staal, V2A (materiaal 1.4301) of V4A (materiaal 1.4404). Daardoor wijkt de structuur van het profiel lichtjes af van dat van de uitvoeringen uit getrokken messing of aluminium. SCHIENE-E is mechanisch sterk belastbaar en bijzonder geschikt wanneer chemische belasting of zuren worden verwacht, zoals in de levensmiddelenindustrie, brouwerijen, zuivelfabrieken, grootkeukens en ziekenhuizen.

Afhankelijk van de te verwachten belasting kan tussen de legeringen materiaal 1.4301 of 1.4404 worden gekozen. Bij hogere belastingen, bijv. in zwembaden (zoet water), adviseren wij het gebruik van 1.4404. Ook roestvast staal van kwaliteit 1.4404 is niet bestand tegen elke chemische belasting. Stoffen zoals zout- of vloeizuren of bepaalde chloor- en zout bronwaterconcentraties kunnen schade veroorzaken. Dit geldt in bepaalde gevallen ook voor zoutwater zwembaden. Bijzondere te verwachten belastingen moeten daarom steeds vooraf worden gecontroleerd.

Profielen voor wanden

Opmerking:

Voor het gebruik aan wanden verwijzen wij naar onze Schlüter-JOLLY profielen, die verkrijgbaar zijn in verschillende materialen en oppervlakken. De haakse geometrie van het JOLLY profiel vormt een mooie afsluiting van de tegelbekleding. Bovendien kunt u met de hoekstukken en speciale steekverbindingen nauwkeurige en decoratieve hoekafwerkingen maken. (zie productfiche 2.3)

Schlüter-SCHIENE-MC (messing verchroomd) leent zich uitstekend voor wandhoeken en afsluitingen, bijv. in combinatie met verchroomde armaturen in badkamers. De zichtbare oppervlakken moeten worden beschermd tegen schurende of krassende voorwerpen. Mortel of voegmateriaal moet onmiddellijk worden verwijderd.

Schlüter-SCHIENE-AC (aluminium met kleurcoating): Het aluminium wordt zorgvuldig voorbehandeld en vervolgens met poederlak gecoat. De coating is kleurvast, UV- en weerbestendig. Zichtbare randen moeten worden beschermd tegen schurende of krassende voorwerpen.

Bij Schlüter-SCHIENE-TS (aluminium structuur-gecoat) gaat het om oppervlakken met een natuurlijk karakter (verdere eigenschappen, zie Schlüter-SCHIENE-AC).

Schlüter-SCHIENE-ACG / -ACGB / -AT / -ATG / -ATGB / -AK / -AKG / -AKGB / -AM / -AMG / -AMGB / - ABGB / -AGSG / -AGRB (geanodiseerd aluminium): Het aluminium heeft door de anodisatielaag een veredeld oppervlak, dat bij normaal gebruik niet meer verandert. De zichtbare oppervlakken moeten worden beschermd tegen schurende of krassende voorwerpen. Aluminium is gevoelig voor alkalische invloeden. Cementhoudende materialen hebben in combinatie met vocht een alkalische werking en kunnen, afhankelijk van de concentratie en de inwerkingsduur, tot corrosie leiden (vorming van aluminiumhydroxide). Daarom moet mortel en voegmateriaal aan het zichtbare oppervlak onmiddellijk worden verwijderd en mogen vers geplaatste bekledingen niet met folie worden afgedekt. Het profiel moet vol in de contactlaag van de tegel worden ingebed, zodat er zich geen alkalisch water in de holle ruimten kan ophopen.


Schlüter®-SCHIENE

Verwerking

 1. De profielhoogte moet worden gekozen afhankelijk van de tegeldikte en de plaatsingsmethode.
 2. Breng op de plaats waar de tegelbekleding moet worden begrensd, tegellijm aan met een getande lijmkam.
 3. Het profiel moet met het trapeziumvormig geperforeerde bevestigingsvlak in het lijmbed worden gedrukt en uitgelijnd.
 4. Bestrijk het geperforeerde bevestigingsvlak volledig met tegellijm.
 5. De aangrenzende tegels moeten voor zover dat mogelijk is vol en zat worden geplaatst en zo worden uitgelijnd dat de bovenste rand van het profiel op gelijke hoogte met de tegels komt te liggen.

  Opmerking: Ter compensatie van maattoleranties van het bekledingsmateriaal kan het profiel in het wandgedeelte iets naar voren of naar achteren verspringen. Op de vloer mag het profiel niet boven het bekledingsoppervlak uitsteken, beter is tot ca. 1 mm eronder.
   
 6. De tegel wordt tegen het zijdelingse voegribje geplaatst; dit garandeert een gelijkmatige voeg van 1,5 mm. Bij profielen zonder voegribje moet een voeg van ca. 1,5 mm worden vrijgelaten.
 7. De voegruimte tussen tegels en profiel moet volledig met voegmortel worden opgevuld.

Schlüter®-SCHIENE

Opmerking

Het profiel vergt geen speciale reiniging en/of onderhoud. Voor gevoelige oppervlakken mogen geen schurende reinigingsmiddelen gebruikt worden. De oxidatielaag op messing of aluminium kan met een in de handel verkrijgbaar poetsmiddel worden verwijderd; na verloop van tijd vormt het zich echter opnieuw. Beschadigingen van de anodisatielaag kunnen enkel worden hersteld door ze te overlakken. Roestvast staal krijgt door een behandeling met chroompolish of vergelijkbaar product een glanzend oppervlak.

Roestvaststalen oppervlakken die aan de buitenlucht of aan agressieve invloeden worden blootgesteld, moeten regelmatig met een zacht reinigingsmiddel worden schoongemaakt. Hierdoor behoudt het roestvast staal niet alleen zijn oorspronkelijk uiterlijk maar is er ook minder kans op corrosie. Voor alle reinigingsmiddelen geldt dat ze vrij moeten zijn van zout- en vloeizuren. Het contact met andere metalen, zoals bijv. normaal staal, moet vermeden worden, daar dit tot roestvorming kan leiden. Dit geldt ook voor gereedschap zoals plamuurmes of staalwol, om bijv. mortelresten te verwijderen.

Indien nodig kan reinigingspolish voor roestvast staal Schlüter-CLEAN-CP worden gebruikt.


Schlüter®-SCHIENE


Schlüter®-SCHIENE


<a name='floor'></a>Bekledingsafsluitingen op de vloer

Opmerking:
Schlüter-SCHIENE-M / -A / -AE in 2 mm, 3 mm en 4,5 mm hebben geen voegribje.
Om productietechnische redenen kunnen producten met L = 1,00 m niet worden voorzien van een speciale perforatie.
Voor 3 m lengte Art.-No. “/300” aanvullen (bijv. M 60/300).


<a name='m'></a>Schlüter®-SCHIENE-M

<a name='m'></a>Schlüter®-SCHIENE-M


<a name='a'></a>Schlüter®-SCHIENE-A

<a name='a'></a>Schlüter®-SCHIENE-A


<a name='ae'></a>Schlüter®-SCHIENE-AE


<a name='e'></a>Schlüter®-SCHIENE-E

<a name='e'></a>Schlüter®-SCHIENE-E


Schlüter®-SCHIENE-E V4A


<a name='eb'></a>Schlüter®-SCHIENE-EB

<a name='eb'></a>Schlüter®-SCHIENE-EB<a name='wall'></a>Wandhoeken en afsluitingen

Voor 3 m lengte Art.-No. “/300” aanvullen (bijv. E 60 EB/300).


<a name='mc'></a>Schlüter®-SCHIENE-MC

<a name='mc'></a>Schlüter®-SCHIENE-MC


<a name='ts'></a>Schlüter®-SCHIENE-TS

<a name='ts'></a>Schlüter®-SCHIENE-TS


Schlüter®-SCHIENE-TSC


Schlüter®-SCHIENE-TSBG


Schlüter®-SCHIENE-TSB


Schlüter®-SCHIENE-TSSG


Schlüter®-SCHIENE-TSG


Schlüter®-SCHIENE-TSOB


Schlüter®-SCHIENE-TSLA


Schlüter®-SCHIENE-TSDA


Schlüter®-SCHIENE-TSR


Schlüter®-SCHIENE-MBW


Schlüter®-SCHIENE-MGS


<a name='a2'></a>Schlüter®-SCHIENE-A

<a name='a2'></a>Schlüter®-SCHIENE-A


Schlüter®-SCHIENE-ACGB


Schlüter®-SCHIENE-AM


Schlüter®-SCHIENE-AMG


Schlüter®-SCHIENE-AMGB


Schlüter®-SCHIENE-AK


Schlüter®-SCHIENE-AKG


Schlüter®-SCHIENE-AKGB


Schlüter®-SCHIENE-AT


Schlüter®-SCHIENE-ATG


Schlüter®-SCHIENE-ATGB


Schlüter®-SCHIENE-ABGB


Schlüter®-SCHIENE-AGRB


Schlüter®-SCHIENE-AGSG


<a name='ac'></a>Schlüter®-SCHIENE-AC

<a name='ac'></a>Schlüter®-SCHIENE-AC


Uw contact bij Schlüter-Systems:

BENELUX bureau
Schlüter-Systems KG
Schotelven 28
B-2370 Arendonk
Tel. +32 (0)14 443080
E-mail: benelux@schlueter.de

image
Schrijf ons!

Hebt u een vraag of een suggestie?

Belangrijke aanvulling
tot onze producten en productvarianten vindt u hier:
Metalen oppervlakken
Metalen oppervlakken

'Metalen oppervlakken In één oogopslag: van 'roestvast staal' tot 'aluminium Toscaans brons'

Legenda voor de tabellen bij 'Varianten'

Voor een uniforme en duidelijke indeling van de tabellen gebruiken wij volgende symbolen en afkortingen:
image image image image

= easycut

= easyfill

= radiusperforatie leverbaar

= ook leverbaar in 3 m

 

Maatvoering:
H = Hoogte
L = Lengte
B = Breedte


Verpakking:
PL = Europallet
KV = Kistverpakking / doosverpakking
BV = Bundelverpakking (Voor alle profieltypes geldt een bundelverpakking van 10 stuks.)
P = Pakketverpakking
R = Rol
St. = Stuk 


Schlüter®-Profielen met Radiusperforatie
Schlüter®-Profielen met Radiusperforatie

Schlüter®-RUMA
Schlüter®-RUMA

Schlüter®-RUMA is een toestel om profielen.