logo

Schlüter®-FINEC

Toepassing en functie

Schlüter-FINEC is een hoogwaardig afsluitprofiel, waarmee uitwendige hoeken van tegelbekledingen of gepleisterde/ geplamuurde oppervlakken kunnen worden afgewerkt. Schlüter-FINEC beschermt de rand van de bekleding – ook van glasmozaïek – tegen mechanische beschadigingen en vormt een elegante, smalle hoek.

Schlüter-FINEC is een hoogwaardig afsluitprofiel van roestvast staal of geanodiseerd aluminium. Schlüter-FINEC-E van roestvast staal is ook bij trappen geschikt als smalle kantbescherming voor tegels en coatingsystemen. 

Schlüter-FINEC-SQ is een hoogwaardig afsluitprofiel van aluminium met naar keuze een geanodiseerde of gepoedercoate afwerking. De vierkante, symmetrische profielkop zorgt voor een 4,5 mm brede zichtbare hoekrand. 

Schlüter-FINEC-SQ is in de hoogten 11 mm, 12,5 mm en 15 mm verkrijgbaar en is geschikt voor wandbekledingen/-bedekkingen en natuursteenbekledingen. Voor het maken van een 3-zijdige buitenhoek kunnen de in kleur bijpassende hoekstukjes van Schlüter-QUADEC in de hoogte van 4,5 mm worden gebruikt.
 


Schlüter®-FINEC

Verwerking

1. Schlüter-FINEC moet worden gekozen naargelang de dikte van de tegel (voor aansluitende pleisterlagen/plamuursel is het bijzonder lage aluminium profiel H = 2,5 mm ontwikkeld).

2. Het profiel moet met het trapeziumvormig geperforeerde bevestigingsvlak in het lijmbed worden gedrukt en uitgelijnd (bij aansluitende pleisterlagen/ plamuursel moet het oppervlak van het bevestigingsvlak van tevoren op het te bekleden oppervlak worden geplaatst).

3. Het trapeziumvormig geperforeerde bevestigingsvlak moet met tegellijm over het volledige oppervlak worden bestreken.

Hoekvorming FINEC-AE/-TS/-AC/-E 
4. Ter hoogte van het profiel moeten de aangrenzende tegels 45° worden afgeschuind. Bij het maken van een 3-zijdige buitenhoek moeten eerst de voorgevormde delen van de hoekset volledig met tegellijm worden geplaatst. Hierbij moeten de volgende montagestappen worden gevolgd:

  • 1) linker hoekdeel  (1 trapezium perforatie),
  • 2) rechter hoekdeel  (2 trapezium perforaties),
  • 3) onderste hoekdeel  (3 trapezium perforaties),
  • 4) daarna moeten de profielen op lengte worden gesneden en geplaatst.

Hoekvorming FINEC-SQ
4. Ter hoogte van het profiel moeten de aangrenzende tegels 45° worden afgeschuind.  Bij de uitvoering van een 3-zijdige buitenhoek moeten de passende hoekstukjes uit de Schlüter-QUADEC profielserie van 4,5 mm hoogte worden gebruikt. 

5. De aangrenzende tegels moeten voor zover dat mogelijk is vol en zat worden geplaatst en zo worden uitgelijnd dat de bovenste rand van het profiel op gelijke hoogte met de tegels komt te liggen. Opmerking: Ter compensatie van maattoleranties van het bekledingsmateriaal kan het profiel in het wandgedeelte iets naar voren of naar achteren verspringen.

6. Vul de voegruimte tussen tegel en profiel volledig op met voegspecie.

7. Voor het verwerken van gevoelige oppervlakken moet materiaal en gereedschap worden gebruikt dat geen krassen of beschadigingen veroorzaakt. Verontreinigingen door mortel of tegellijm moeten vooral bij aluminium direct worden verwijderd.


Schlüter®-FINEC

Materiaal

Het profiel is leverbaar in de volgende uitvoeringen:

  • E = Roestvast staal,  V2A materiaalnr. 1.4301 = AISI 304
  • AE = Alu. bruut mat geanodiseerd
  • TS = Alu. met structuurcoating
  • AC = Alu. met kleurcoating
  • C/A = MyDesign by Schlüter-Systems

Materiaaleigenschappen en toepassingsgebieden:

Schlüter-FINEC wordt in diverse materialen en oppervlakteafwerkingen geproduceerd. De geschiktheid van het profiel bij chemische of mechanische belastingen moet in de specifieke toepassing worden nagegaan. Hierna kunnen slechts enkele algemene richtlijnen worden gegeven.

Schlüter-FINEC-E wordt vervaardigd uit stroken roestvast staal V2A (materiaaltype 1.4301). Roestvast staal leent zich uitstekend voor toepassingen die naast een hoge mechanische belastbaarheid ook bestand moeten zijn tegen chemische inwerkingen, bijv. door zuren, alkalische stoffen of reinigingsmiddelen. Ook roestvast staal is niet bestand tegen elke chemische belasting. 

Stoffen zoals zout- of vloeizuren of bepaalde chloor- en zout bronwaterconcentraties kunnen schade veroorzaken. Dit geldt in sommige gevallen ook voor zoutwater zwembaden. Bijzondere te verwachten belastingen moeten daarom steeds vooraf worden gecontroleerd.

Schlüter-FINEC-AE /-SQ-AE (aluminium geanodiseerd): Het aluminium heeft door de anodisatielaag een veredeld oppervlak dat bij normaal gebruik niet meer verandert. De zichtbare oppervlakken moeten worden beschermd tegen schurende of krassende belasting. Aluminium is gevoelig voor alkalische invloeden.

Cementhoudende materialen hebben in combinatie met vocht een alkalische werking en kunnen, afhankelijk van de concentratie en de inwerkingsduur, tot corrosie leiden (vorming van aluminiumhydroxide). Daarom moet mortel- of voegmateriaal aan het zichtbare oppervlak onmiddellijk worden verwijderd en mogen vers geplaatste bekledingen niet met folie worden afgedekt. Het profiel moet vol in de contactlaag van de tegel worden ingebed, zodat er geen water in de holle ruimten kan ophopen.

Schlüter-FINEC-AC/-FINEC-SQ-AC (alu. met kleurcoating):

Het aluminium krijgt een voorbehandeling (gechromateerd) en wordt met polyurethaan-poederlak gecoat. De coating is kleurvast en bestand tegen UV-stralen en tegen weer en wind. De zichtbare randen moeten worden beschermd tegen schurende of krassende voorwerpen.

Bij FINEC-TS / -FINEC-SQ-TS (alu. met structuurcoating) gaat het om oppervlakken met een natuurlijk karakter (verdere eigenschappen, zie FINEC-AC / -SQ-AC).

Schlüter-FINEC-AC kan in de serie MyDesign by Schlüter-Systems* naar keuze in 190 tinten uit het RAL-Classic-kleurenpalet worden gecoat (voor meer eigenschappen, zie FINEC-AC).

* Bij vragen over MyDesign by Schlüter-Systems staan onze technische adviseurs in de buitendienst en onze technische verkoopafdeling u graag met raad en daad bij.

Opmerking: Wegens de verschillende productietechnieken kunnen kleurverschillen tussen de profielen en de hoeken niet worden uitgesloten.
 

 


Schlüter®-FINEC

Opmerking

Schlüter-FINEC vergt geen speciale reiniging of onderhoud. Voor gevoelige oppervlakken mogen geen schurende reinigingsmiddelen worden gebruikt.

Beschadigingen aan de anodisatielaag kunnen enkel worden hersteld door ze te overlakken.

Gebruik speciale chroompolish of gelijkaardig om roestvast staal zijn glans te doen behouden. Oppervlakken uit roestvast staal, die worden blootgesteld aan de buitenlucht of aan agressieve invloeden, moeten regelmatig met een zacht reinigingsmiddel worden schoongemaakt. Door regelmatig schoonmaken behoudt het roestvast staal niet alleen zijn oorspronkelijk uiterlijk, maar is er ook minder kans op corrosie. Voor alle reinigingsmiddelen geldt dat deze vrij moeten zijn van zout- en vloeizuren.

Vermijd contact met andere metalen zoals normaal staal, omdat dit kan leiden tot roestvorming. Dit geldt ook voor gereedschap zoals plamuurmes of staalwol om bijv. mortelresten te verwijderen. Indien nodig kan reinigingspolish voor roestvast staal Schlüter-CLEAN-CP worden gebruikt.
 


Schlüter®-FINEC

Productoverzicht


<a name='a'></a>Schlüter®-FINEC-AE

Schlüter®-FINEC-A is een hoogwaardig afsluitprofiel uit geanodiseerd of kleurgecoat aluminium voor uitwendige hoeken in wandbekledingen uit tegels, glasmozaïek of plamuursel/ pleisterlaag. Het profiel beschermt de rand van de bekleding tegen mechanische schade en vormt een elegante, smalle hoek.

<a name='a'></a>Schlüter®-FINEC-AE


Schlüter®-FINEC-AE/ES

Opmerking:
De hoekset bestaat uit drie delen.

 


Schlüter®-FINEC-AC

Art.-No. kleur toevoegen (bijv. F 45 MBW)

* Kleuren: MBW
** Kleuren: MBW – MGS


Schlüter®-FINEC-AC MyDesign

Dit product behoort in verschillende varianten tot ons nieuwe MyDesign-programma, en is dus in 190 RAL-Classic-kleuren verkrijgbaar. U vindt alle informatie, bijvoorbeeld over het bestelproces, op onze MyDesign-website.

Schlüter®-FINEC-AC MyDesign

* Art.-No. aanvullen met hoogte (bijv. C / F 25 A)


Schlüter®-FINEC-AC/ES

Art.-No. kleur toevoegen (bijv. ES / F 25 MBW)

* Kleuren: MBW
** Kleuren: MBW - MGS

Opmerking:
De hoekset bestaat uit drie delen.

 


<a name='e'></a>Schlüter®-FINEC-E

<a name='e'></a>Schlüter®-FINEC-E


Schlüter®-FINEC-E/ES

Opmerking:
De hoekset bestaat uit drie delen.

 


<a name='ts'></a>Schlüter®-FINEC-TSI

Schlüter®-FINEC-TS is een hoogwaardig afsluitprofiel uit structuur-gecoat aluminium voor uitwendige hoeken in wandbekledingen uit tegels, glasmozaïek of plamuursel/pleisterlaag. Het profiel beschermt de rand van de bekleding tegen mechanische schade en vormt een elegante, smalle hoek.

<a name='ts'></a>Schlüter®-FINEC-TSI


Schlüter®-FINEC-TSC


Schlüter®-FINEC-TSBG


Schlüter®-FINEC-TSB


Schlüter®-FINEC-TSSG


Schlüter®-FINEC-TSG


Schlüter®-FINEC-TSOB


Schlüter®-FINEC-TSLA


Schlüter®-FINEC-TSDA


Schlüter®-FINEC-TSR


Schlüter®-FINEC-TS/ES

Art.-No. aanvullen met oppervlak (bijv. ES / F 45 TSSG)
* Oppervlakken: TSB - TSBG - TSC - TSDA - TSG - TSI - TSLA - TSOB - TSR - TSSG

Opmerking:
De hoekset bestaat uit drie delen.

 


<a name='sq'></a>Schlüter®-FINEC-SQ-AE

<a name='sq'></a>Schlüter®-FINEC-SQ-AE


Schlüter-FINEC-SQ-AC MyDesign

Dit product behoort in verschillende varianten tot ons nieuwe MyDesign-programma. Wij printen uw favoriete design op profielen. U vindt alle informatie, bijvoorbeeld over het bestelproces, op onze MyDesign-website.

Schlüter-FINEC-SQ-AC MyDesign


Schlüter®-FINEC-SQ-TSI

Schlüter®-FINEC-SQ-TSI


Schlüter®-FINEC-SQ-TSC

Schlüter®-FINEC-SQ-TSC


Schlüter®-FINEC-SQ-TSBG

Schlüter®-FINEC-SQ-TSBG


Schlüter®-FINEC-SQ-TSB

Schlüter®-FINEC-SQ-TSB


Schlüter®-FINEC-SQ-TSSG

Schlüter®-FINEC-SQ-TSSG


Schlüter®-FINEC-SQ-TSG

Schlüter®-FINEC-SQ-TSG


Schlüter®-FINEC-SQ-TSOB

Schlüter®-FINEC-SQ-TSOB


Schlüter®-FINEC-SQ-TSLA

Schlüter®-FINEC-SQ-TSLA


Schlüter®-FINEC-SQ-TSDA

Schlüter®-FINEC-SQ-TSDA


Schlüter®-FINEC-SQ-TSR

Schlüter®-FINEC-SQ-TSR


Schlüter®-FINEC-SQ-MBW

Schlüter®-FINEC-SQ-MBW


Schlüter®-FINEC-SQ-MGS

Schlüter®-FINEC-SQ-MGS


Schlüter®-FINEC


Uw contact bij Schlüter-Systems:

BENELUX bureau
Schlüter-Systems KG
Schotelven 28
B-2370 Arendonk
Tel. +32 (0)14 443080
E-mail: benelux@schlueter.de

image
Schrijf ons!

Hebt u een vraag of een suggestie?

Belangrijke aanvulling
tot onze producten en productvarianten vindt u hier:
Metalen oppervlakken
Metalen oppervlakken

'Metalen oppervlakken In één oogopslag: van 'roestvast staal' tot 'aluminium Toscaans brons'

Legenda voor de tabellen bij 'Varianten'

Voor een uniforme en duidelijke indeling van de tabellen gebruiken wij volgende symbolen en afkortingen:
image image image image

= easycut

= easyfill

= radiusperforatie leverbaar

= ook leverbaar in 3 m

 

Maatvoering:
H = Hoogte
L = Lengte
B = Breedte


Verpakking:
PL = Europallet
KV = Kistverpakking / doosverpakking
BV = Bundelverpakking (Voor alle profieltypes geldt een bundelverpakking van 10 stuks.)
P = Pakketverpakking
R = Rol
St. = Stuk