logo

Schlüter®-FINEC

Toepassing en functie

Schlüter®-FINEC is een hoogwaardig afsluitprofiel van roestvast staal of geanodiseerd aluminium voor uitwendige hoeken in wandbekledingen uit tegels of gepleisterde / geplamuurde oppervlakken. Het profiel beschermt de rand van de bekleding – ook van glasmozaïek – tegen mechanische beschadigingen en vormt een elegante, smalle hoek.

Schlüter®-FINEC-E van roestvast staal is ook bij trappen geschikt als smalle kantbescherming voor tegels en coatingsystemen.


Schlüter®-FINEC

Verwerking

 1. Schlüter®-FINEC moet worden gekozen naar gelang de dikte van de tegel (voor aansluitende pleisterlagen/plamuursel is het bijzonder lage aluminium profiel H = 2,5 mm ontwikkeld).
 2. Het profiel moet met het trapeziumvormig geperforeerde bevestigingsvlak in het lijmbed worden gedrukt en uitgelijnd (bij aansluitende pleisterlagen/ plamuursel moet het oppervlak van het bevestigingsvlak van tevoren op het te bekleden oppervlak worden geplaatst).
 3. Het trapeziumvormig geperforeerde bevestigingsvlak moet met tegellijm over het volledige oppervlak worden bestreken. 
 4. Aan het profiel moeten de aangrenzende tegels 45° worden afgeschuind.
  a. Bij het maken van een 3-zijdige buitenhoek met de roestvaststalen profielen Schlüter®-FINEC-E, waarbij de twee bovenste profielen onder een hoek van 45° zijn ingebouwd, moet het aansluitende onderste profiel op maat worden gesneden. Hierbij moet het trapeziumvormig geperforeerde vlak tot aan de flens recht worden afgesneden met de minimale afmeting x – afhankelijk van de profielgrootte – en het tussenstuk inclusief zichtbaar oppervlak 45° worden afgeschuind, zie afbeelding E, rechts.
  b. Bij het maken van een 3-zijdige buitenhoek met de aluminium profielen Schlüter®-FINEC-AE /-AC /-TS, waarbij de twee bovenste profielen onder een hoek van 45° zijn ingebouwd, moet het aansluitende onderste profiel op maat worden gesneden. Hierbij moet het trapeziumvormig geperforeerde vlak, inclusief flens, tot aan het zichtbare oppervlak recht worden afgesneden met de minimale afmeting x – afhankelijk van de profielgrootte –, zie afbeelding AE/ AC/TS, rechts.
 5. De tegels moeten stevig in de tegellijm worden gedrukt en zo worden gepositioneerd dat de bovenkant van het profiel gelijk afsluit. De tegels moeten ter hoogte van het profiel vol in de tegellijm worden gelegd. Er moet een voeg van ca. 1,5 mm worden vrijgelaten.
 6. Vul de voegruimte tussen tegel en profiel volledig op met voegspecie.
 7. Voor het verwerken van gevoelige oppervlakken moet materiaal en gereedschap worden gebruikt dat geen krassen of beschadigingen veroorzaakt. Verontreinigingen door mortel of tegellijm moeten vooral bij aluminium direct worden verwijderd.

Schlüter®-FINEC

Materiaal

Het profiel is leverbaar in de volgende uitvoeringen:

 • E = Roestvast staal V2A, materiaaltype 1.4301 = AISI 304
 • AE = Alu. bruut mat geanodiseerd
 • TS = Aluminium met structuurcoating
 • AC = Aluminium met kleurcoating

Materiaaleigenschappen en toepassingsgebieden:
Schlüter®-FINEC is in een breed scala van materialen en oppervlakteafwerkingen verkrijgbaar. Bij een te verwachten chemische of mechanische belasting moet de toepasbaarheid van het profiel worden nagegaan. Hieronder kunnen slechts enkele algemene aanwijzingen worden gegeven.

Schlüter®-FINEC-E wordt gemaakt van stroken roestvast staal, V2A (materiaal 1.4301). Roestvast staal leent zich uitstekend voor toepassingen die naast een hoge mechanische belastbaarheid ook bestand moeten zijn tegen chemische inwerkingen, bijvoorbeeld zure of alkalische invloeden of reinigingsmiddelen.

Ook roestvast staal is niet bestand tegen elke chemische belasting. Stoffen zoals zout- en vloeizuur of bepaalde chloor- en bronwaterconcentraties kunnen schade veroorzaken. Dit geldt in bepaalde gevallen ook voor zoutwaterzwembaden. Bijzondere te verwachten belastingen moeten daarom steeds vooraf worden gecontroleerd.

Schlüter®-FINEC-AE (aluminium geanodiseerd): Het aluminium heeft door de anodisatielaag een veredeld oppervlak dat bij normaal gebruik niet meer verandert. Zichtbare oppervlakken moeten worden beschermd tegen schurende en/of krassende belasting. Aluminium is gevoelig voor alkalische invloeden.

Cementhoudende materialen hebben in combinatie met vocht een alkalische werking en kunnen afhankelijk van de concentratie en de inwerkingsduur tot corrosie leiden (vorming van aluminiumhydroxide). Daarom moet mortel- of voegmateriaal aan het zichtbare oppervlak onmiddellijk worden verwijderd en mogen vers geplaatste bekledingen niet met folie worden afgedekt. Het profiel moet over het volledige oppervlak in de contactlaag van de tegel worden ingebed, zodat er zich geen water kan ophopen in de holle ruimten.

Schlüter®-FINEC-AC (aluminium met kleurcoating): Het aluminium krijgt een voorbehandeling (gechromateerd) en wordt met polyurethaan-poederlak gecoat. De coating is kleurvast en bestand tegen UV-stralen en tegen weer en wind. De zichtbare randen moeten worden beschermd tegen schurende en krassende voorwerpen.

Bij Schlüter®-FINEC-TS (aluminium met structuurcoating) gaat het om oppervlakken met een natuurlijk karakter (verdere eigenschappen, zie Schlüter®-FINEC-AC)

 


Schlüter®-FINEC

Opmerking

Schlüter®-FINEC vereist geen speciale reiniging en/of onderhoud. Gebruik geen schurende reinigingsmiddelen voor gevoelige oppervlakken. Beschadigingen aan de anodisatielaag kunnen alleen worden hersteld door ze te overlakken.

Gebruik speciale chroompolish of gelijkaardig om roestvast staal zijn glans te doen behouden. Roestvaststalen oppervlakken die zijn blootgesteld aan de buitenlucht of agressieve invloeden, moeten regelmatig met een mild schoonmaakmiddel worden gereinigd. Wanneer roestvast staal regelmatig wordt gereinigd, ziet het er niet alleen fraaier uit, maar bestaat er ook minder gevaar voor corrosie. Voor alle reinigingsmiddelen geldt dat deze vrij van zout- of vloeizuren moeten zijn.

Vermijd contact met andere metalen zoals normaal staal, omdat dit kan leiden tot roestvorming. Dit geldt ook voor gereedschappen waarmee mortelresten kunnen worden verwijderd, bijv. spatels of staalwol. Indien nodig kan reinigingspolish voor roestvast staal Schlüter®-CLEAN-CP worden gebruikt.


Schlüter®-FINEC

Productoverzicht


Schlüter®-FINEC-E

Schlüter®-FINEC-E


Schlüter®-FINEC-E/ES

Opmerking:
De hoekset bestaat uit drie delen.

 


Schlüter®-FINEC-TS

Schlüter®-FINEC-TS is een hoogwaardig afsluitprofiel uit structuur-gecoat aluminium voor uitwendige hoeken in wandbekledingen uit tegels, glasmozaïek of plamuursel/pleisterlaag. Het profiel beschermt de rand van de bekleding tegen mechanische schade en vormt een elegante, smalle hoek.

Schlüter®-FINEC-TS


Schlüter®-FINEC-TSC


Schlüter®-FINEC-TSBG


Schlüter®-FINEC-TSB


Schlüter®-FINEC-TSSG


Schlüter®-FINEC-TSG


Schlüter®-FINEC-TSOB


Schlüter®-FINEC-TSLA


Schlüter®-FINEC-TSDA


Schlüter®-FINEC-TSR


Schlüter®-FINEC-TS/ES

Art.-No. aanvullen met oppervlak (bijv. ES / F 45 TSSG)
* Oppervlakken: TSB - TSBG - TSC - TSDA - TSG - TSI - TSLA - TSOB - TSR - TSSG

Opmerking:
De hoekset bestaat uit drie delen.

 


Schlüter®-FINEC-AE

Schlüter®-FINEC-A is een hoogwaardig afsluitprofiel uit geanodiseerd of kleurgecoat aluminium voor uitwendige hoeken in wandbekledingen uit tegels, glasmozaïek of plamuursel/ pleisterlaag. Het profiel beschermt de rand van de bekleding tegen mechanische schade en vormt een elegante, smalle hoek.

Schlüter®-FINEC-AE


Schlüter®-FINEC-AE/ES

Opmerking:
De hoekset bestaat uit drie delen.

 


Schlüter®-FINEC-AC

Art.-No. kleur toevoegen (bijv. F 45 MBW)

* Kleuren: MBW
** Kleuren: MBW – MGS


Schlüter®-FINEC-AC/ES

Art.-No. kleur toevoegen (bijv. ES / F 25 MBW)

* Kleuren: MBW
** Kleuren: MBW - MGS

Opmerking:
De hoekset bestaat uit drie delen.

 


Schlüter®-FINEC


Uw contact bij Schlüter-Systems:

BENELUX bureau
Schlüter-Systems KG
Schotelven 28
B-2370 Arendonk
Tel. +32 (0)14 443080
E-mail: benelux@schlueter.de

image
Schrijf ons!

Hebt u een vraag of een suggestie?

Belangrijke aanvulling
tot onze producten en productvarianten vindt u hier:
Metalen oppervlakken
Metalen oppervlakken

'Metalen oppervlakken In één oogopslag: van 'roestvast staal' tot 'aluminium Toscaans brons'

Legenda voor de tabellen bij 'Varianten'

Voor een uniforme en duidelijke indeling van de tabellen gebruiken wij volgende symbolen en afkortingen:
image image image

= nieuwe producten

= ook leverbaar in 3 m

= radiusperforatie leverbaar  

 

Maatvoering:
H = Hoogte
L = Lengte
B = Breedte


Verpakking:
PL = Europallet
KV = Kistverpakking / doosverpakking
BV = Bundelverpakking (Voor alle profieltypes geldt een bundelverpakking van 10 stuks.)
P = Pakketverpakking
R = Rol
St. = Stuk