logo

Contactgeluidsisolatie voor saneringsprojecten

Schlüter®-DITRA-SOUND: lawaai gedempt, bekleding beschermd

Geniet van de stilte. Want na een zware dag vol lawaai is het belangrijk dat men binnen zijn eigen vier muren kan uitrusten. Maar dit is "vooral in meergezinswoningen" enkel mogelijk als de verschillende verdiepingen ook een goede contactgeluidsisolatie hebben, die de lawaaibelasting reduceert tot een verdraagbare 46-53 decibel (volgens DIN 4109). En met name in oudere gebouwen knelt hier het schoentje.

Het probleem was dat het achteraf aanbrengen van geluidsisolatie tot nu toe enkel met zeer veel moeite kon worden gerealiseerd, omdat ze normaal gezien onder de ondervloer wordt aangebracht. Schlüter-Systems slaat nu een andere weg in met zijn innovatieve oplossing Schlüter®-DITRA-SOUND. 
Het product is een zware polyethyleenmat, die aan de voor- en achterzijde voorzien is van een vlies en in dunbedprocédé tussen de ondergrond en de bovenbekleding wordt aangebracht. De stapgeluiden worden veel minder doorgelaten naar naastliggende kamers en de hoogwaardige vloerbekleding uit tegels of natuursteen blijft duurzaam vrij van barsten of andere schade.
Bij renovaties kunnen barsten in de dekvloer, die weinig veranderingen in de breedte en geen hoogteverschuiving doen verwachten, worden overbrugd met Schlüter®-DITRA-SOUND.

Een vermindering van 10 decibel wordt door het menselijke gehoor reeds als een halvering van de lawaai-intensiteit ervaren, zodat een duidelijk betere woonkwaliteit wordt gerealiseerd. Schlüter®-DITRA-SOUND realiseert zelfs een daling van geluidsoverdracht van 13 decibel (volgens DIN EN ISO 140-8).
Schlüter®-DITRA-SOUND heeft bovendien nog een andere geluidsdempende eigenschap. Samengeperste isolatiematerialen met groot volume, bijvoorbeeld uit minerale wol of hard schuim, kunnen door holle ruimtes onder een harde bekleding een zogenaamd trommeleffect veroorzaken. Dit effect wordt door de niet-comprimeerbare zware mat van Schlüter-Systems tot een minimum beperkt.

Door gebruik te maken van Schlüter®-DITRA-SOUND-platen voor de contactgeluidsisolatie wordt de constructiehoogte van de vloer slechts minimaal gewijzigd, want de laag is slechts 3 mm dik. Omdat het polyethyleen ook zeer ongevoelig is voor inwerkende waterhoudende oplossingen, zouten, zuren, logen, oliën en de meeste organische oplosmiddelen, kan Schlüter®-DITRA-SOUND ook worden gebruikt in omgevingen waarin dergelijke stoffen voorkomen.
De platen kunnen op maat worden gesneden met een snijmes. Eerst wordt geschikte, hydraulisch hardende dunbedmortel aangebracht met een spatel van 3 x 3 of 4 x 4 mm. Daarna worden de platen met een vlakke spaan of een aandrukrol volledig in de mortel gedrukt, zodat het draagvlies aan de onderzijde zich mechanisch in de lijm kan verankeren. Daarbij moet rekening worden gehouden met uitzettingsvoegen in de ondergrond, die in dezelfde breedte moeten worden overgenomen.
Om te voorkomen dat er zich geluidsbruggen van de bekleding naar de ondergrond vormen door tussen de platen omhooggeduwde dunbedmortel, worden de naden behandeld met zelfklevende naadafdekking Schlüter®-DITRA-SOUND-KB. Aan de aansluiting met de muur wordt de randisolatiestrook Schlüter®-DITRA-SOUND-RSK aangebracht, zodat ook hier geen geluidsbruggen kunnen optreden tussen de dunbedmortel en de muur.

Photo: Schlüter-Systems

Schlüter®-DITRA-SOUND

Schlüter®-DITRA-SOUND is een zware mat op basis van polyethyleen, die aan de voor- en achterzijde voorzien is van een vlies voor de verankering in de tegellijm. Schlüter®-DITRA-SOUND wordt in combinatie met tegelbekledingen gebruikt als hechtende contactgeluidsisolatie.
verder

Uw contact bij Schlüter-Systems:

BENELUX bureau
Schlüter-Systems KG
Schotelven 28
B-2370 Arendonk
Tel. +32 (0)14 443080
E-mail: benelux@schlueter.de

image
Schrijf ons!

Hebt u een vraag of een suggestie?