logo

Schlüter BEKOTEC-ondervloer

Het BEKOTEC-systeem

Dunlagige, voegloze bekledingsconstructies

Schlüter®-BEKOTEC is het betrouwbare bekledingsconstructiesysteem voor barstvrije, vervormingsarme en juist functionerende dekvloeren met tegel- en natuursteenbekledingen of andere bekledingsmaterialen. Het systeem is gebaseerd op de gepatenteerde polystyreen- dekvloernoppenplaat Schlüter®-BEKOTEC-EN, die rechtstreeks op een draagkrachtige ondergrond of in de handel verkrijgbare isolatie wordt geplaatst. Dankzij de lage opbouwhoogte ten opzichte van conventionele dekvloersystemen is niet alleen minder dikte nodig, maar bespaart u met BEKOTEC ook duidelijk op materiaal en gewicht omdat de dekvloer boven de noppen slechts minimum 8 mm moet bedekken.

Als verwarmde klimaatregelende tegelvloer Schlüter®-BEKOTEC-THERM biedt het systeem een dunlagige, energiezuinige en snel reagerende vloerverwarming, ideaal voor nieuwbouwen renovatieprojecten.

De juiste keuze voor elke toepassing

Schlüter®-BEKOTEC

<a name='a'></a>Garantiebeloften

verder

Zekerheid: Bij het in acht nemen van de bouwvoorschriften en correct gebruik van de bekleding biedt Schlüter-Systems de overeenkomst van een garantiebelofte voor de prestatie en de schadevrije bekledingsconstructie.

Lage opbouwhoogte

verder

Bij uitvoering van het Schlüter®-BEKOTEC-systeem wordt in vergelijking met een traditionele dekvloer tot 37 mm bouwhoogte uitgespaard. Dit maakt van het systeem ook voor renovaties een ideale oplossing. De constructiehoogte is afhankelijk van de ingebouwde noppenplaat - met BEKOTEC-EN 12 FK is al een opbouwhoogte van 20 mm exclusief ontkoppelingsmat en bekleding mogelijk. Naar keuze is BEKOTEC met een eigen, geïntegreerde isolatie beschikbaar.

Materiaal- en gewichtsbesparing

verder

Bij het aanbrengen van een traditionele dekvloer gaat men uit van een materiaalhoeveelheid van 61 liter resp. 122 kg/m². Met het Schlüter®-BEKOTEC-systeem wordt deze hoeveelheid, afhankelijk van het noppenplaattype, verminderd tot 56 en 40 kg/m². Met BEKOTEC kan ook tot 40 liter of 80 kilogram per vierkante meter worden uitgespaard - een voordeel dat ook bij de statistische berekening duidelijk is.

Geen vervorming, geen scheuren, geen voegen

verder

In de uithardingsfase van een dekvloer kunnen er vervormingen door krimp optreden die een uitwerking hebben op het hele oppervlak. Bij een bekledingsconstructie met het BEKOTECsysteem worden krimpbewegingen modulair afgebouwd door het noppenrooster van de dekvloernoppenplaat. De dekvloer is daardoor bij gebruik vrij van eigen spanning, waardoor het optreden van vervormingen in het oppervlak vrijwel uitgesloten is. Problemen zoals afgescheurde voegen in de overgang tussen de vloer en de wand en aan plinten treden bij een constructie met BEKOTEC dan ook niet op. Daarom is er geen constructieve wapening noodzakelijk en zijn er geen bewegingsvoegen te voorzien in de dekvloer. Oppervlakspanningen worden gelijkmatig over het hele oppervlak afgebouwd. In de bekleding kunnen bij vakkundige verwerking van de BEKOTEC-constructie in combinatie met de ontkoppelingsmat Schlüter®-DITRA ook geen scheuren ontstaan.

Bij Schlüter®-BEKOTEC worden de bewegingsvoegen aangepast aan het gewenste voegpatroon van de vloerbekleding. De dekvloer kan immers zonder scheidingsvoegen worden aangebracht, alsook eventueel ontstane aanzet- of werkvoegen kunnen met DITRA worden overbrugd en deze worden bijgevolg niet in de bovenbekleding overgenomen. Enkel de algemene regels voor het indelen van de bekledingsvelden moeten in acht genomen worden.

Korte verwerkingstijd

verder

De eenvoudige plaatsing en materiaalbesparing zorgen ervoor dat een met Schlüter®-BEKOTEC geplaatste dekvloer aanzienlijk sneller kan worden ingebouwd. En het beste: Dankzij de ontkoppelingsmat Schlüter®-DITRA kan op de dekvloer al onmiddellijk na begaanbaarheid keramiek, natuur- of kunstharssteen geplaatst worden. Lange wachttijden op het drogen van de dekvloer en CM-metingen zijn overbodig, zodat er wel tot 4 weken tijd kan worden uitgespaard - een bijzonder groot voordeel bij nieuwbouw, maar ook bij renovatie. Alleen bij calciumsulfaat- en anhydrietdekvloeren moet de restvochtigheid ≤ 2 CM % bedragen.

Dekvloerkwaliteit

verder

Voor een dekvloer met Schlüter®-BEKOTEC zijn geen dure, speciale dekvloeren nodig - u kunt in de handel verkrijgbare CT/ CAC25-F4-dekvloeren zonder wapening gebruiken die met een dekvloerpomp of een menginstallatie kunnen worden gemaakt. Zowel vloeibare dekvloeren, als conventionele dekvloeren, zijn mogelijk.

Snellere plaatsing

verder

Bij een conventionele dekvloer gaat men uit van plaatsingsprestaties van ongeveer 70 m² per dag. Met Schlüter®-BEKOTEC kan tot 100 m² per dag worden geplaatst. Lastige bijkomende werkzaamheden, zoals het voorzien van bewegingsvoegen, de inbouw van een AKS-rooster en het gebruik van dure additieven behoren tot het verleden. Bovendien is duidelijk minder materiaal nodig.

Sterk belastbaar

verder

Een vloerconstructie met Schlüter®- BEKOTEC is bijzonder belastbaar en duurzaam - belastingen voor woon- en handelsruimtes tot 5 kN/m² vormen geen probleem.

Contactgeluidsisolatie

verder

Een bijzondere oplossing is Schlüter®- BEKOTEC-EN 18 FTS: Hier is een 5 mm sterke contactgeluidsisolatie geïntegreerd, die zorgt voor tot wel 25 dB minder contactgeluid - en dat zelfs bij 31 mm opbouwhoogte. Ook bij renovaties ontstaat zo een waardevol, bijkomend voordeel, waarmee ook de onderburen tevreden zullen zijn.

Vrije formaatkeuze

verder

Dankzij de veilige constructie met Schlüter®-BEKOTEC is er geen beperking met betrekking tot de grootte van tegels of platen. Ook grote elementen kunnen probleemloos worden geplaatst en blijven vrij van schade.

Alle bekledingsmaterialen mogelijk

verder

Naast tegels en natuursteen is Schlüter®- BEKOTEC ook voor alle andere vloerbekledingen geschikt en als universeel systeem ook in combinatie met parket, laminaat, linoleum, pvc of vasttapijt inzetbaar. Bij deze materialen, die zonder DITRA meteen op de dekvloer worden aangebracht, kan de dekvloerhoogte aan de betreffende bekledingsmaterialen worden aangepast, alsook de materiaalspecifieke toegelaten restvochtigheid van de dekvloer in acht genomen.

Uw contact bij Schlüter-Systems:

BENELUX bureau
Schlüter-Systems KG
Schotelven 28
B-2370 Arendonk
Tel. +32 (0)14 443080
E-mail: benelux@schlueter.de

image
Schrijf ons!

Hebt u een vraag of een suggestie?

Schlüter®-BEKOTEC-EN 2520 /-EN 1520 PF
Schlüter®-BEKOTEC-EN 2520 /-EN 1520 PF

Schlüter®-BEKOTEC-DRAIN
Schlüter®-BEKOTEC-DRAIN

Schlüter®-BEKOTEC-EN 23 F
Schlüter®-BEKOTEC-EN 23 F

Schlüter®-BEKOTEC-EN 18 FTS
Schlüter®-BEKOTEC-EN 18 FTS

Schlüter®-BEKOTEC-EN 12 FK
Schlüter®-BEKOTEC-EN 12 FK